NA24.no

Skjønn mai på børsen

Sist oppdatert:
Børsfesten fortsatte i mai for investorene på Oslo Børs.

En skikkelig sluttspurt på tampen av uken, var ikke nok til å redde Oslo Børs i pluss for uken.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs steg fredag 1,48 prosent til 497,25 poeng, men falt 3,51 prosent denne uken.

Ser man på hele måneden, blir bildet imidlertid langt skjønnere. I mai endte børsen med 7,35 prosent i pluss. Til sammenligning var oppgangen på 12,4 prosent i april.

Olje i skuddet
Den siste uken har oljeprisen blitt svekket med rundt tre dollar. Svekkelsen i oljeprisen bidro til at StatoilHydro falt 5,94 prosent den siste uken, mens mai viser en oppgang på 7,32 prosent. Fredag steg den norske oljekjempen 2,33 prosent til 198 kroner.

De små oljeselskapene havnet helt øverst på vinnerlisten når maimåned skal summeres opp. Best av alle var de to kanadiske oljeselskapene Questerre Energy og Transeuro Energy. De to aksjene ble begge doblet, med en oppgang på 145,58 prosent og 130,71 prosent. Sistnevnte ble også ukens vinner, med en oppgang på 35,65 prosent. CanArgo kapret tredje plass i mai med en oppgang på 77,08 prosent i mai.

Eiendomsselskapet Faktor Eiendom og Kjell Inge Røkkes Aker Floating Production inntok den lite hederlige plassen som månedens tapere. De to aksjene falt 33,62 prosent og 28,89 prosent i mai, mens Faktor ble også ukens taper med et fall på 18,72 prosent de siste fem dagene.

Rigg i spill
Et mulig oppkjøp av Awilco Offshore ga fart i aksjekursen. Fredag ble kursen sendt opp 19,60 prosent til 71,40 kroner etter at det norske riggselskapet bekrefter at en tredje part er interessert i å kjøpe riggselskapet.

Ifølge det kinesiske nettstedet China Knowledge skal China Oilfields Services nå ha sendt inn en søknad om godkjennelse fra myndighetene om å kjøpe Awilco Offshore. Partene har ikke kommet til enighet om et eventuelt oppkjøp og Awilco Offshore nekter interessenten å gjennomføre en due diligence.

Seadrill steg 4,23 prosent til 166,50 kroner.

Revansje for REC
Torsdagens store taper fikk revansje fredag. Solenergiselskapet REC ble sendt rett ned etter en analyse fra meglerhuset Merrill Lynch torsdag, men ble sendt opp 6,13 prosent til 151,50 kroner. Konklusjonen i analysen var knusende og bygget på forventninger om betydelig subsidiekutt i Tyskland. Anbefalingen ble endret til salg fra nøytral og kursmålet ble satt til 100 kroner.

- Det har vært en del støy rundt rammebetingelsene for REC de siste dagene, med blant annet spekulasjoner rundt fremtidig subsidienivå i Tyskland og Spania. Lenge har det vært klare signaler om reduksjon i subsidienivået og det foregår åpenbart en politisk tautrekking i begge markeder. Vi kan imidlertid ikke se at de sannsynlige utfallsrommene endrer våre forutsetninger dramatisk. Med store deler av kapasiteten bundet opp i langsiktige kontrakter vil effekten for REC på kort sikt være begrenset. Sensitiviteten øker først når vi inkluderer den ventede produksjonen i Singapore fra 2010, skriver DNB NOR Markets.

Den største eieren i REC, Orkla, steg 3,81 prosent til 73,60 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere