NA24.no

Skjønnhetsdronning saksøker nordmenn for 37,5 millioner

Patti Pao, grunnlegger av Restoresa, går til søksmål mot det norske selskapet Aqua Bio Technology.
Patti Pao, grunnlegger av Restoresa, går til søksmål mot det norske selskapet Aqua Bio Technology. Foto: Saccowatt
Sist oppdatert:
- Dette er ikke noe jeg ville gjøre.

Det amerikanske hudpleiefirmaet Restoresa som er grunnlagt av skjønnhetsdronningen Patti Pao har gått til millionsøksmål mot norske Aqua Bio Technology (ABT).

Førstnevnte mener ABT har brutt eksklusivitetsavtalen mellom dem, om bruken av Aquabeautine XL og dens nøkkelingredienser, etter at ABT har markedsført og solgt produkter Restorsea mener det norske selskapet i kraft av eksklusivitetsavtalen ikke har rett til å selge.

- Dette er ikke noe jeg ville gjøre. En klok person sa til meg en gang at man aldri skal ta lett på et søksmål, for når du først kommer inn i et så har du ikke kontroll. Valget om å gå rettslig til verks kommer derfor etter mange måneder med overveielse og tankearbeid, sier Patti Pao, grunnleggeren av Restorsea, til Nettavisen NA24.

- Vi har prøvd å få ABT i tale siden oktober 2013, uten å lykkes å få noen gode svar på bekymringsmeldingene våre. Vi følte vi ikke hadde noe annet valg enn å gå til sak.

Restorsea ble etablert i 2012. Etter å ha jobbet flere år med produktutvikling for blant annet Avon, Elizabeth Arden og Gurleain introduserte Poe i oktober 2012 sin egen hudpleieserie, som blant annet inneholder den naturlige ingrediensen Aquabeautine XL.

Aquabeautine XL er et protein som utløses i løpet av lakseeggets klekkeprosess. Enzymet skal etter sigende ha en antialdring-effekt, som Pao har benyttet i sin hudpleieserie.

ABT ble stiftet av professor Bernt Walther i 2000. Selskapet er notert på Oslo Axess.

Testet produktet 
Det er salg av ABTs produkter Beuty Propeline og Dermacalrine, som i likhet med Aquabeautine XL etter sigende er avledet fra ynglevannet til norsk laks - noe som også markedsføres på ABTs hjemmeside.

Ifølge Restorsea sier eksklusivitetsavtalen mellom partene at ABT ikke kan selge stoffer som inneholder et visst nivå av blant annet leukolectin.

- Vi fikk en tredjepart, et laboratorium som ABT selv har anbefalt oss, til å teste Dermaclarine og gjentatte studier av produktet bekreftet overtredelsen. Istedenfor å respondere til vår studie, foretok ABT sier egne, interne, studier av produktet. Gjennomført av slektskapet egen teknologidirektør, uten at de fant noe galt, sier Pao, som henviser til ABT på spørsmål om hvilke produkter på markedet som inneholder Dermaclarine og Beauty Propelline.

Hun opplyser om at Aquabeautine XL inneholder, blant annet, to deler, ett protein og en exfoliant og at Restorsea samtykket med at ABT kunne selge andre produkter som kun hadde ett av disse to virkestoffene. Produktene kunne imidlertid inneholde restmengder av den andre delen, men kun 5 deler per milliardmengde.

- Studiene vi gjennomført viste at Dermaclarine inneholder mer enn restmengder av den andre delen og det er derfor vi har tatt initiativ til dialog, sier Pao.

Saksøkes for 5,9 millioner dollar 
Nå saksøker Restorsea det norske selskapet for 5,9 millioner dollar (37,5 millioner kroner), samt erstatning ytterligere for skadene selskapet har blitt påført fram mot søksmålet.

- Men jeg håper helt oppriktig at vi kan løse denne saken raskt, og at det blir en vinn-vinn situasjon. Jeg oppfyller min del av eksklusivitetsavtalen, og jeg ønsker å fortsette samarbeidet, sier Pao.

- Hva er ABTs reaksjon etter søksmålet ble kjent?

- Jeg har ikke hørt noe fra dem, svarer Pao, som vil at ABT skal slutte å selge produkter som bryter med avtalen, og ta kontakt slikt at partene kan innlede dialog.

- Jeg håper ABT vil oppfylle sin kontrakt og slutte med å selge alle produkter som bryter vår avtale. Jeg håper ABT vil kontakte oss slik at vi kan innlede dialog. Hva som blir utfallet om ABT ikke gjør dette, ønsker ikke Pao og spekulerer i.

- Om andre kan selge produkter som inneholder de samme virkestoffene som Restorsea kan flere enn oss komme med de samme påstandene om produktene. Årsaken til at produktene mine har vært en suksess er at de er unike. Skjønnhetsindustrien er full av produkter og man må være unik for å overleve.

Poe understreker at hun allerede har betalt ABT 5,9 millioner kroner for de eksklusive rettighetene.

- Jeg har investorer, og når man forvalter andres penger så har man et enormt ansvar. Mitt mål er å bygge opp merkevaren og gi tilbake ti ganger til mine investorer. Jeg er ikke et stort amerikansk selskap. Jeg er en 52 år gammel, kinesisk, middelaldrende kvinne - og dette er på mange måter min mulighet, sier Pao, åpenhjertig.

- Ikke ytterligere kommentarer 
ABT på sin måte ønsker ikke å kommentere saken ut over det som er blitt sagt i en pressemelding tidligere denne uken.

- På nåværende tidspunkt har vi heller ikke noen ytterligere kommentarer - men henviser til vår presse/børsmelding i sakens anledning, skriver Arvid Lindberg, administrerende direktør i ABT, i en e-post, til Nettavisen NA24.

Ifølge ABTs hjemmeside ble effekten av Aquabeautine XL oppdaget ved en tilfeldighet.

Arbeiderne på oppdrettsanlegg rapporterte at deres hender ble myke etter å ha sortert lakseegg. Dette skal ha fattet forskere ved Universitet i Bergens interesse, som igjen førte til oppdagelsen av enzymene og proteinene som frigis i vannet når laks yngler.

«ABT mener Søksmålet er både prosessuelt og substansielt mangelfullt, og Selskapet kommer til å forsvare seg med den kraft som kreves mot Restorseas anklager. ABT vil informere markedet om videre utvikling i saken i henhold til sine forpliktelser som notert selskap.», heter de i pressemeldingen fra selskapet per 10. februar 2014.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere