NA24.no

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg og Frp-leder og finansminister Siv Jensen under en pressekonferanse i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse i august.
Høyre-leder og statsminister Erna Solberg og Frp-leder og finansminister Siv Jensen under en pressekonferanse i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse i august. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Skjuler pensjonsbombe til 100 milliarder kroner

Sist oppdatert:
Riksrevisjonen slår alarm om at en rekke statlige selskaper ikke regnskapsfører sine reelle pensjonsforpliktelser.

Det kommer fram i «Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av statlige selskaper for 2014» som ble lagt fram tirsdag.


Men noen statlige selskaper følger internasjonal regnskaps-standard, der selskapenes reelle pensjonsforpliktelser kommer fram, bruker de fleste statlige selskaper en regnskapsstandard som tillater at reelle fremtidige pensjonsforpliktelser ikke kommer med i balansen.

100 milliarder

Selskapene som er undersøkt, oppga at pensjonsutgiftene ville ligge på 40 milliarder kroner, mens de reelle kostnadene ligger på 140 milliarder kroner.

– Det alvorligste funnet i rapporten er at staten ikke er åpen og ærlig. At det er et gap, det er dagens understatement, sier riksrevisor Per-Kristian Foss til NTB.


Riksrevisjonen påpeker at pensjonen er fremtidig gjeld, og at denne gjelden har stor betydning for økonomien til selskapene. En rekke statlige selskaper blir egen-kapitalandelen redusert med mer enn 15 prosentpoeng når man tar med pensjonen.

Noen selskaper får også en negativ egen-kapital dersom det tas hensyn til de reelle pensjonsforpliktelsene.

ØKTE PENSJONSFORPLIKTELSER: Mens de balanseførte pensjonsforpliktelsene har vært relativt stabile de tre siste årene, har de reelle pensjonsforpliktelsene skutt i været.

- Forventer at selskapene er åpne

I rapporten har næringsminister Monica Mæland kommentert Riksrevisjonens funn.  Regjeringen erkjenner at det kan være nødvendig å løfte pensjon på agendaen.

«...enkelte selskaper følger regnskapsstandarder som ikke stiller krav om
regnskapsføring av pensjonsforpliktelser. Staten som eier forventer at selskapene er åpne om sentrale forhold knyttet til virksomheten, herunder pensjon. Statsråden oppgir at det kan være aktuelt å ta det opp i eierdialogen dersom det for enkelte selskaper er grunn til å tro at informasjon om pensjon bør utdypes i regnskapet»
står det i rapporten.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere