*Nettavisen* Økonomi.

Skjult skattebombe endret

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

KPMG-ekspert advarte mot skjult skattefelle som kunne rammet 270.000 nordmenn. Skatteetaten tar grep.

26.04.12 15:47

Advokat og skatteekspert Arnfinn Sørensen i KPMG Law advarte mot en skjult skattefelle som kan gi saftig tilleggsskatt for dem som ikke er klar over fellen. Ifølge Skatteetaten berører feilen 270.000 skatteytere.

- Skatteetaten har varslet om at det kan være feil i den preutfylte selvangivelsen når det gjelder opplysninger om formue samt gevinst eller tap når det gjelder investeringer du har gjort i andeler i aksje- eller obligasjonsfond. Det kan få konsekvenser, sier Sørensen til NA24.

Superlag fra KPMG gir gratis skatteråd fredag.
Send inn ditt skattespørsmål nå i nettreffskjemaet nederst i saken.

Dersom du gjør andre endringer
Risikoen for å gå i skattefellen gjaldt spesielt skatteytere som er inne og gjør andre endringer i selvangivelsen, for eksempel endring av reisefradraget mellom hjem og arbeidssted.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Dersom du av en eller annen grunn gjør en endring i selvangivelsen må du for all del føre opp de manglende inntekts- og formuesopplysningene fra årsoppgavene fra aksje- og obligasjonsfond. En konsekvens av å unnlate å føre opp de manglende opplysningene fra aksje- og obligasjonsfondene når du ellers gjør endringer i selvangivelsen kan bli at skattekontoret anser at det ikke er levert korrekt selvangivelse – og du risikerer tilleggsskatt, sier Sørensen.

Fjerner fella
Nå tar imidlertid Skatteetaten grep og fjerner skattefellen. Lover at ingen vil få tilleggsskatt på bakgrunn av det overnevnte.

- Skatteyter har plikt til å kontrollere selvangivelsen og føre opp alle opplysninger som ikke er forhåndsutfylt der, men i dette særskilte tilfellet har vi valgt å lempe på skatteyters opplysningsplikt. Det innebærer at hvis skattytere som har fått brev om manglende opplysninger om aksje- og obligasjonsfond, ikke fører opp de aktuelle opplysningene om aksje- og obligasjonsfond som mangler når de gjør andre endringer i selvangivelsen, vil ikke det i seg selv føre til at det ilegges tilleggsskatt, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten Anette Bjerke til NA24.

Disse kunne ta det med ro uansett
- Dersom du ikke gjør noen endring av selvangivelsen, så kan du benytte deg av muligheten til ikke å levere selvangivelse ved såkalt stille aksept. Skattekontoret vil da hjelpe deg og rette selvangivelsen av eget tiltak. Da slipper du å frykte tilleggsskatt, sier Sørensen.

Superlag fra KPMG gir gratis skatteråd fredag.
Send inn ditt skattespørsmål nå i nettreffskjemaet nederst i saken.

Spør ekspertene og få svar fredag
Et lag bestående av fire advokater i KPMG svarer på skattespørsmål fra NA24s lesere fredag 27. april.

Mellom klokken 12 og 14 svarer advokatene på alle typer spørsmål du måtte ha rundt selvangivelsen.

Send inn spørsmål i Nett-treff-skjemaet under! (alternativt kan du sende inn spørsmål via epost her)

Dette er KPMGs superlag som svarer på dine spørsmål:
Arnfinn Sørensen, advokat
Sørensen har lang erfaring innenfor nasjonal og internasjonal beskattning av både selskaper og personer. Ett av hans spesialfelt er skatteforholdene i forbindelse med utstasjonering av personell og for utlendinger med arbeidsoppdrag i Norge og skattemessige problemstillinger i forbindelse med arbeidsgiverpliktene for lønn og andre personalytelser.

Håkon Rakkenes, advokat
Håkon Rakkenes er advokat og arbeider i IES-gruppen i KPMG Law. Han har arbeidet med skatterett siden 1999, særlig med vekt på personbeskatning, både nasjonalt og internasjonalt. Håkon har skrevet artikler innenfor skatteområdet, og har avholdt mange kundeseminarer innenfor selskaps- og personbeskatningen, og er en ofte benyttet foreleser.

Helle Helliesen
Helle Helliesen er advokat og arbeider i IES-gruppen i KPMG Law. Hun har arbeidet med skatterett siden 2005, særlig med vekt på personbeskatning, både nasjonalt og internasjonalt. Helle har avholdt mange kundeseminarer innenfor personbeskatningen.

Gjertrud. H. Behringer
Gjertrud H. Behringer er advokat og arbeider i IES-gruppen i KPMG Law. Hun har arbeidet med skatterett siden 1999, særlig med vekt på personbeskatning, både nasjonalt og internasjonalt. Gjertrud har skrevet artikler innenfor skatteområdet, og har avholdt mange kundeseminarer innenfor personbeskatningen, og benyttes ofte som foreleser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag