NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,90

Skjøvet ut i børskulden

Sist oppdatert:
Telenor fikk en kilevink, mens Oslo Børs satte ferden oppover.

Store deler av dagen var Oslo Børs i rødt, men endte i pluss etter oppløftende detaljhandel i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag steg hovedindeksen 0,20 prosent til 408,23 poeng etter nok en urolig dag som besto av både positive og negative overraskelser.

Straffet Telenor
Det Telenor presterte i fjerde kvartal må nok kunne tilskrives det siste. Telekjempen ble en av de store taperne etter at de ikke klarte å innfri med sine tall for fjerde kvartal. Økte kostnader og dårligere drift innen mobilvirksomheten i Norge sendte aksjen bratt nedover. Nå skal sparekniven kvesses og kostnader skal kuttes.

Telenor hadde et resultat før skatt på 7.239 millioner kroner for Telenor, opp fra 5.902 millioner i tilsvarende periode året før. Analytikerne ventet 7.510 millioner kroner. Selv om de viser resultatforbedring er ikke marginutviklingen og utsiktene fremover like lystige for Telenor.

Det bidro sterkt til at aksjen falt 6,41 prosent til 102,25 kroner. Telenor ble også den mest omsatte aksjen med et volum på 2,16 milliarder kroner.

Fikk belønning
Der Telenor skuffet overrasket Storebrand. Aksjen steg rett til værs etter at de hadde lagt frem sine tall for fjerde kvartal, og selv om festen dabbet litt av mot slutten steg Storebrand-aksjen 7,52 prosent til 44,35 kroner.

I forkant var det knyttet stor spenning til hva de ville levere, og da særlig hvordan utviklingen innen livsforsikringen har utviklet seg.

De tre siste månedene av 2007 leverte forsikringsselskapet et konsernresultat på 676 millioner kroner. Det er en solid forbedring sammenlignet med tilsvarende periode året før da de hadde et konsernresultat på 443 millioner kroner. Analytikerne ventet ifølge Reuters at Storebrand ville få et konsernresultat på 361 millioner kroner.

Det var særlig livsforsikringsselskapet som leverte bedre enn forventningene. I fjerde kvartal oppnådde dette området et resultat på 594 millioner kroner. Det er en oppgang fra 362 millioner kroner og godt over forventningene på 298 millioner kroner.

Ved råvarebørsen i London kostet nordsjøkontraktene med levering i mars 93,72 dollar fatet da Oslo Børs stengte. Det var før oljelagertallene fra USA ble kjent. StatoilHydro steg 1,23 prosent til 148,40 kroner.

Løftet av andre
Onsdag ettermiddag la Acergy frem et tilsynelatende skuffende resultat for fjerde kvartal. Selskapet klarte ikke leve opp til forventningene til analytikerne, men kan glede aksjonærene seg over at kontraktene renner inn. Selskapet har landet avtaler til nesten to milliarder kroner. Aksjen steg 6,67 prosent til 105,50 kroner.

Knallsterke tall fra REC-konkurrent First Solar bidro til at REC fortsatte oppturen onsdag. Der REC sviktet i sitt resultat tirsdag overrasker First Solar positivt onsdag. Solenergiselskapet overrasket på både topp- og bunnlinje. Det smittet over på REC-aksjen som steg 11,69 prosent til 138,50 kroner.

Lehman Brothers kuttet kursmålet i REC til 280 kroner fra 360 kroner per aksje. Kuttet kom etter at de har tatt ned estimatene som følge av de nye signalene som kom fra REC under fjerdekvartalspresentasjonen tirsdag. Meglerhuset beholder overvektsanbefalingen.

Yara falt 4,17 prosent til 276 kroner. Aksjen har steget kraftig de siste dagene og fallet kom dagen før kunstgjødselsselskapet legger frem tall for fjerde kvartal. Orkla steg 1,80 prosent til 67,70 kroner, mens DnB NOR endte opp 3,50 prosent til 74 kroner. Aker Kværner var helt flat på 114 kroner. Alle de tre sistnevnte skal presentere sine tall for fjorårets siste kvartal torsdag.

Reddet av USA
Børsen gikk først for alvor i pluss etter gode nyheter fra USA.

Detaljhandelen i USA steg med 0,3 prosent i januar. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Ifølge Bloomberg News lå økonomene inne med forventninger om en nedgang på 0,3 prosent. Tallene antyder at forbrukerne ikke er skremt vekk selv om det har vært stor uro i finansmarkedene. Økte detaljhandel indikerer at husholdningene i USA fortsatt bruker penger, og siden det var en overraskende vekst viser tallene at økonomene på forhånd var altfor negative.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere