NA24.no

Søkkrik Carew om rådgiveren: - Per har alltid vært hundre prosent lojal


TAKKER AGENTEN: Tidligere fotballstjerne John Carew er takknemlig for jobben hans agent Per A. Flod har gjort for ham utenfor banen da han selv var aktiv. På det meste har Carew hatt leiligheter til en verdi av cirka 200 millioner kroner i inn- og utland.
TAKKER AGENTEN: Tidligere fotballstjerne John Carew er takknemlig for jobben hans agent Per A. Flod har gjort for ham utenfor banen da han selv var aktiv. På det meste har Carew hatt leiligheter til en verdi av cirka 200 millioner kroner i inn- og utland. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Agent Per A. Flod ga John Carew ett klart råd da fotballhelten var 17 år. - De som er vennene dine før du ble kjent er dine ekte venner. Dette rådet fulgte han.

Onsdag forrige skrev Nettavisen om hvordan tidligere fotballproff John Arne Riise ble kvitt gjelden han tidligere hadde på 34 millioner kroner

Nettavisen omtalte dagen etter at John Carew har tjent seg søkkrik på eiendomsinvesteringer.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

TRYKK FOR STØRRE BILDE. John Arne Riise i kamp for Aalesund mot Sarpsborg i midten av mai.

Full frifinnelse

Begge spillerne har hatt fantastiske fotballkarrierer, tjent millioner av kroner, spilt i finalen i Champions League, som Riise vant med Liverpool i 2005. Carew har 91 landskamper, mens Riise er den som har spilt flest for Norge med sine 110.

Men likhetene slutter ved det sportslige.

Bak karrieren som fotballspiller har Riise en mørk økonomisk historie. Investor Jon H. Nordbrekken mener det blant annet var feilinvesteringer som bidro til at Riise ble slått konkurs i 2007.

I 2009 var Riise i en mye omtalt rettssak mot sin tidligere agent og rådgiver Einar Baardsen. Agenten var tiltalt for bedrageri, underslag og dokumentforfalskning, men han ble frifunnet på alle tiltalepunktene

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Advokat Per A. FLod er mangeårig agent for John Carew.

- Disse påstandene ble behandlet av Stavanger tingrett, både Riise og Baardsen tok avstand fra karakteristikken, og Baardsen ble enstemmig frifunnet. Statsadvokaten vedtok dommen og vi anser oss ferdig med saken, sier Elden til Nettavisen.

John Arne Riise har ikke svart på Nettavisens henvendelser.

For John Carew sin del gikk økonomien i taket som fotballspiller. På sine 16 år som proff i Norge og Europa tjente han rundt 180 millioner kroner. Eiendomsinvesteringene han har gjort har også økonomisk sett gått bra. På det meste hadde han 30 leiligheter i inn- og utland til en samlet verdi på rundt 200 millioner kroner.

(artikkelen fortsetter under)


Carew: - Per hundre prosent lojal

Siden han fikk sin første proffkontrakt med Vålerenga som 17-åring brukte han advokat og agent Per A. Flod. De jobber fortsatt tett sammen.

- Vi har gjort en del investeringer sammen, og noen av dem har jeg gjort selv. Per ville aldri rådet meg til å investere i noe som ikke er god butikk og gir god avkastning, sier Carew.

TRYKK FOR STØRRE BILDE. John Carew i aksjon for Valencia mot Arsenal i 2002.

Carew understreker viktigheten av å ha gode rådgivere utenfor banen for fotballspillere.

- Jeg ble godt kjent med Per og vi tilbrakte mye tid sammen. Han har hele tiden vært en hundre prosent lojal person som jeg har kunnet stole på hele tiden og i alle sammenhenger. Han har alltid fulgt meg godt opp og latt meg ha kontroll over investeringene han har gjort på mine vegne, forklarer Carew til Nettavisen.

- Jeg ser på Per som familie. Når du reiser ut i Europa som proff er det en stor verden. At min rådgiver gjorde en god jobb og investerte i de riktige tingene hjalp meg å bli en bedre fotballspiller.

Etter fotballkarrieren har Carew også prøvd seg som skuespiller, og han fikk sin debut i den canadiske thrilleren «Dead of Winter».

Les også: Carew eier 30 leiligheter: - Det har gått ekstremt bra

(artikkelen fortsetter under videoen av Carews filmdebut)

NISO: - Spillerne må ta ansvar

Idrettsutøvernes fagforbund NISO understreker viktigheten av tillitsforholdet mellom spillere og rådgivere (se faktaboks under).

- Spillerne er avhengig av å kunne stole hundre prosent på rådgiveren de tilknytter seg. Det tillitsforholdet ligger alltid der fra spillerens side. Det kan være mange årsaker til at det skjærer seg, sier kommunikasjonsansvarlig i NISO Thomas Kristensen til Nettavisen.

- Generelt vil jeg si at det er avgjørende av spillerne selv står til ansvar for de valgene de tar. De må tørre å si nei til en rådgiver, og tørre å ha kontrollen. Og de må tenke på at en god fotballrådgiver ikke nødvendigvis er en god økonomirådgiver.

Fakta: NISOs tips til fotballspillere

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Dersom du som ung fotballspiller, eller utøver i andre idretter, vurderer å knytte til deg en agent eller rådgiver gir utøvernes fagforbund NISO følgende råd:

* Det er dine midler. Ha kontroll og innsikt i alt som skjer.

* Fotballrådgiveren bør ikke nødvendigvis være den samme som økonomirådgiveren.

* Lytt til spillere med mer erfaring, som man stoler på og har tillit til.

* Ta utdanning underveis. Jo mer kunnskap man har, jo større sjanse til å ta gode valg underveis.

* Sette deg inn i skatteregler inn- og utland. Få noen som kan det til å gjøre det.

* Bli kjent med rådgiveren og hent inn referanser.

Kilde: NISO

Ekte venner

Det var Lørenskog, klubben som Carew spilte i den gangen, som kontaktet Flod og ba om bistand i forbindelse med fotballstjernens overgang til Vålerenga. Som ung fikk Carew ett klart råd fra sin agent.

- Du må huske på en ting, venner er de du hadde før du ble kjent fotballspiller. De som blir dine venner når du er rik og berømt vil er egentlig bare venner med lommeboken din. Jeg var beinhard på det, sier Flod til Nettavisen.

- Jeg var veldig bevisst på at John (Carew) kom til å få mange henvendelser fra folk som kalte seg hans «venner» etter hvert og ville ha ham til å investere i det ene og andre. Vi la derfor opp en strategi som gikk på at han skulle leve godt av fotballen, men uten at det skulle være overdådig eller meningsløs pengebruk.

Les også: John Carew, damer og kjendisliv - her er bildene

- Ikke utdannet advokat eller revisor

64-årige Flod er inne i sin aller siste del av karrieren, og håper den økonomiske kunnskapen og innsikten han har gitt Carew kommer ham til gode i fremtiden.

- Fotballspillere er ikke utdannet advokat eller revisor, men jeg har alltid vært opptatt av å lære om økonomi. Det har vært viktig for meg å bruke kunnskapen jeg har fått og ha interesse for forhandlinger og kontrakter. Jeg gjør en del investeringer selv, men når det kommer til finjus overlater jeg det til Per.

Les også: Riise i ny NFF-konflikt

TRYKK FOR STØRRE BILDER. John Arne Riise har havnet i flere åpne konflikter med NFF for sitt engasjement hos utenlandske spillselskaper.

- Selv om han drar på årene, og jeg stadig gjøre mer av investeringene selv, skal han nok få litt å gjøre i årene som kommer. Per er en jeg alltid kommer til å rådføre meg med og som jeg alltid vil ta en prat med når jeg gjør større investeringer.

- Per er en viktig støtte for meg. Selv om han blir pensjonist har han fortsatt kompetansen sin.

- Gir du råd til andre unge spillere?

- Jeg vil ikke nevne noen navn, men jeg er blitt kontaktet både av unge norske spillere, og andre mer etablerte og tidligere fotballspillere. Da forteller jeg dem om mine erfaringer, avslutter Carew til Nettavisen.

Frontfigur for spillselskap

John Arne Riise valgte nylig å terminere kontrakten sin med Aalesund FK og legge fotballskoene på hylla 13. juni.

Kun fire dager senere var fotballprofilen tilbake som frontfigur for spillselskapet Betsson

Det skulle vise seg å bli en stopper for Riises trenerutdanning, som han har holdt på med i Ålesund. 

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere