Sommeren 2017 gikk skobutikken Tennis i Oslo sentrum mot et knallresultat. De solgte masse varer og var den kanskje største sneakersbutikken i Oslo. Eierne ventet en omsetning på 33 millioner kroner,inklusive moms, for året.

Så stoppet alt opp, ifølge butikkeier Tor Frode Løseth.

- Trikken sluttet å gå i gaten på grunn av gravarbeidet. Det førte til en kraftig, merkbar nedgang over natten, sier Løseth til Nettavisen.

Les også: Ola Mæle: - Det kommer et ras av konkurser

- Falt som en stein

Butikken endte med en omsetning på 23 millioner kroner for 2017, ti millioner kroner under hva de hadde ventet på sommeren.

- Omsetningen falt som en stein etter at gravearbeidet begynte. Ti millioner kroner forsvant i løpet av fire måneder, sier Løseth.

Nedgangen forsatte i 2018.

- Vi slet hele våren i år. Selv om trikken kom tilbake i gaten, kom ikke omsetningen tilbake på samme nivå, fordi kundemønsteret hadde endret det. Samtidig ble husleien nesten doblet. Da valgte vi å melde oppbud, sier skobutikkeieren, som legger til at ni personer mistet jobben som følge av konkursen.

Les også: Klesbutikken Grim legger ned etter 23 år

- Vi var ferske i bransjen og hadde ikke den soliditeten til å stå imot presset. Da endte det ulykkelig, sier Løseth.

- Kan virkelig gravearbeidet i fjor høst ha hatt så mye å si?

- Det er veldig sammensatt, og jeg kan ikke bare skylde på trikken. Det er en hard konkurranse i sentrum samtidig som økningen i husleien førte til at vi gikk i minus. Men vi merket utvilsomt at kundene forsvant så fort gravingen startet. De kom aldri igjen, sier Løseth.

Les også: Parkeringene forsvant: Nå legger flere barnebutikker i Oslo sentrum ned

Tom kasse

Han sier at Tennis i Grensen lå an til en omsetning på 16-17 millioner kroner i 2018.

- Også det er en betydelig nedgang. Når kassen er tom, så er den tom, sier Løseth, som understreker at han gjorde alt han kunne for å redde butikken, uten at det lykkes:

- Vi har forsøkt å hente inn investorer, eller til og med selge butikken, men det er tørke i detaljhandelsmarkedet i Oslo. Nesten alle kjøpmann merker store endinger nå, sier Løseth.

Han sier at spesielt bysentrum i Oslo er hardt rammet det siste året, og viser til målinger om at det er færre personer i sentrale gågater i sentrum.

- Jeg er ganske sikkert på at det kommer langt flere konkurser i dette området, sier han.

Vanskelig

Løseth har også en butikk på Torgallmenningen midt i hjertet av Bergen. Der sier han at de ikke merker den samme nedgangen som i hovedstaden.

- Spesielt i Oslo merker vi at politikerne gjør det særdeles vanskelig for oss. Parkering er dyrt, folk må betale bompenger, og over hele Norge ser vi at det gis grønt lys til utviding av de store kjøpesentrene rundt byene. Da blir bysentrum taperen, sier Løseth.

Les også: Butikkjede legger ned 18 butikker i Norge

Nettavisen har sendt sitatene over til byrådsavdeling for byutvikling. De viser til en undersøkelse fra i høst som viser at det i år er en økning på antall fotgjengere i Oslo sentrum ( innenfor Ring 1) på rundt 10 prosent.