NA24.no

Skolevalget tyder på borgerlig valgseier

Sist oppdatert:
Paul Chaffey har sett på skolevalgsresultatene som kom tirsdag kveld.

Skolevalgsresultatene har kommet inn i løpet av kvelden og jeg har sett litt på både trender og enkeltresultater. Det er spennende saker, og ikke minst interessant å måle dette resultatet i forhold til det jeg skrev at man burde se for et par dager siden.

Jeg ser at NSD som gjennomfører valget sammenligner med 2007-resultatet da det var kommunevalg. Mediene har stort sett justert litt på dette i løpet av kvelden og sammenligner nå med både to og fire år siden (VG, Aftenposten og Dagbladet), mens TV2 og NRK fokuserer (helt riktig etter min mening) på at Høyre vinner og SV taper mest i forhold til Stortingsvalget i 2005. For det er trendene i forhold til forrige stortingsvalg som er det er mest interessant å se på (tabellen er lånt fra NRKs utmerkede nettsider om skolevalget og viser begge deler).

SV er skolevalgets klare taper. De holder riktignok fjerdeplassen og en oppslutning såvidt over ti prosent, men dette er elendig i forhold til glansdagene da SV fikk 23,5 prosent (2001) og 16,6 prosent (2005). Årets oppslutning på 10,4 prosent er den dårligste noen gang.

Arbeiderpartiet er størst, slik jeg tippet på forhånd, men bare såvidt. Oppslutningen har gått opp fra 21,7 prosent for fire år siden til 23,8 prosent nå, et resultat som AP bør være fornøyd med. Tankekorset er selvsagt at de ikke tar flere av velgerne SV taper, slik at det blir et rødgrønt tap totalt.

Fremskrittspartiet må karakteriseres som en vinner av skolevalget, selv om de (med et tidel) har tapt posisjonen som største parti. Nå ble det 23,7 prosent, for fire år siden ble det 25,2 prosent. En forbausende stabilitet sett i lys av den motvinden FrP får fra alle kanter. Jeg har sett litt på enkeltresultater og har inntrykk av at FrP gjør det svært godt der de har vært sterke fra før, og er det dominerende borgerlige partiet, som i Hordaland, Agderfylkene, Østfold og Møre og Romsdal.

I forhold til stortingsvalget for fire år siden har Høyre gått mest frem. Fra 11,6 prosent til 16,3 prosent. Høyre er for eksempel større enn FrP i Oslo og Vestfold. Er så dette resultatet bra eller dårlig for Høyre? Det er marginalt dårligere i forhold til kommunevalget for to år siden. Men jeg vil tippe at man jubler i Høyres Hus og satser på at denne trenden er noe som kan forsterke seg inn mot selve valgdagen.

Venstre har gjort et middels skolevalg. 6,0 prosent er langt bak de fire største partiene, men det beste resultatet siden 1997. KrF er ikke noe ungdomsparti og får 3,7 prosent. Senterpartiet går tilbake fra 7,1 til 5,7 prosent og sliter tungt hos unge som ikke bor i Sogn og Fjordane, Nord Trøndelag eller Finnmark. Rødt er store blant ungdom (4,8 %) sammenlignet med befolkningen ellers, men ikke i nærheten av det som trengs for å få inn mandater.

Jeg skrev sist om at oppslutningen om FrP og Høyre samlet er en viktig indikator og at de helst burde gå fram i forhold til 2005-resultatet. De har gått fram 3 prosentpoeng til 40 prosent samlet. Det er det høyeste på 20 år. Og legger vi til Venstre og KrF er det en samlet borgerlig oppslutning på 49,7 prosent. De rødgrønne samlet har bare 39,9 prosent. Legger vi trenden i skolevalget til grunn blir det en klar borgerlig valgseier på mandag.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten på Chaffeys blogg.

Paul Chaffey leder Abelia, en organisasjon for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO. Opptatt av globalisering, innovasjon, forskning, miljø, energi, ledelse, politikk, dataspill, rødvin og fotball. Han skriver Chaffeys blogg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere