Gå til sidens hovedinnhold

Skotsk frustrasjon etter brexit-samtaler

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon ble ikke klokere av brexit-samtalene med britenes statsminister Theresa May i Downing Street.

– Store deler av møtet var dypt frustrerende. Jeg vet ikke mer nå om den britiske regjeringens tilnærming til EU-forhandlingene enn jeg visste før møtet, sa Sturgeon etter møtet med May og lederne for de andre selvstyreregjeringene i Wales og Nord-Irland mandag.

– Jeg er ikke forberedt på å tre tilbake og se på at Skottland kastes utfor en «hard brexit»-klippe, sa Sturgeon.

Den skotske førsteministeren har tidligere gjort det klart at hun åpner for en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia dersom den britiske regjeringen ikke framforhandler en avtale som ivaretar Skottlands interesser om fortsatt tilgang til EUs indre marked.

– Ingen forhandlingsstrategi

Foruten Sturgeon deltok den walisiske førsteministeren Carwyn Jones, Nord-Irlands førsteminister Arlene Foster og Nord-Irlands viseførsteminister Martin McGuinness på mandagens møte.

Møtet var det første mellom May og de tre førsteministrene etter at britene stemte for å forlate EU og May tok over som statsminister.

Der ble de tre lederne av selvstyreregjeringene tilbudt en «direkte linje» til brexit-minister David Davis. Statsministeren foreslo at det opprettes et nytt forum ledet av Davis der representanter for Nord-Irland, Wales og Skottland skal møtes for å diskutere brexit-strategi, melder BBC.

I forkant uttalte den britiske statsministeren at det var viktig å unngå å undergrave Storbritannias felles interesser i brexit-spørsmålet.

– Jeg kan ikke undergrave noe som eksisterer. Det virker ikke som at det finnes noen forhandlingsstrategi, kommenterte Sturgeon etter møtet.

Iverksettes neste år

Alle de tre førsteministrene har understreket hvor viktig det er at de får medinnflytelse på utmeldelsesprosessen og at de fortsatt får tilgang til EUs indre marked.

Både i Skottland og Nord-Irland stemte et flertall for å forbli i EU, mens Wales, som England, stemte for utmeldelse.

May har tidligere sagt at hun vil iverksette artikkel 50 i Lisboa-traktaten, og dermed iverksette de formelle forhandlingene, i mars neste år. (©NTB)

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken