NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Skotske Allan MacDonalds selskap Serenity Capital og datterselskapet SilMag ønsker å starte opp gjenvinning av magnesium i løpet av ett år, og anlegget skal ha 60 ansatte. Deretter er planen å ruste opp Hydros gamle fabrikk til en årlig produksjonskapasitet på 65.000 tonn i 2017. Herøya i forgrunnen, mens Porsgrunn skimtes i bakgrunnen.
Skotske Allan MacDonalds selskap Serenity Capital og datterselskapet SilMag ønsker å starte opp gjenvinning av magnesium i løpet av ett år, og anlegget skal ha 60 ansatte. Deretter er planen å ruste opp Hydros gamle fabrikk til en årlig produksjonskapasitet på 65.000 tonn i 2017. Herøya i forgrunnen, mens Porsgrunn skimtes i bakgrunnen. Foto: Google Maps

Skotte vil skape nytt liv på Herøya

Sist oppdatert:
Skotske Allan MacDonald vil starte opp igjen magnesiumproduksjonen på Herøya i Porsgrunn, og håper på 300 nye arbeidsplasser.

Skotten sier til Dagens Næringsliv at han har et mål om å skaffe 100 millioner dollar, eller om lag 600 millioner kroner innen slutten av juni. Pengene skal gå til å få magnesiumproduksjonen på industriområdet Herøya til å gjenoppstå, drøye tolv år etter at Norsk Hydro la den ned.

Den totale investeringen ligger på om lag 4,7 milliarder kroner. Ifølge MacDonald ville det kostet minst 7 milliarder å bygge en helt ny fabrikk fra bunn.

300 ansatte

MacDonalds selskap Serenity Capital og datterselskapet SilMag ønsker å starte opp gjenvinning av magnesium i løpet av ett år, og anlegget skal ha 60 ansatte. Deretter er planen å ruste opp Hydros gamle fabrikk til en årlig produksjonskapasitet på 65.000 tonn i 2017.

Kapasiteten kan senere bli doblet og antall ansatte være så mye som 300.

Den globale etterspørselen etter magnesium kan øke mye de neste årene på grunn av bil- og flyprodusentenes behov for lettmetaller som får ned driftskostnader og senker CO2-utslippene. Prosjektet på Herøya kan gjenoppstå etter flere års testing av miljøvennlig magnesiumproduksjon fra mineralet olivin.

Stor tro

Ifølge Dagens Næringsliv mener skotten at billig, ren kraft, høy kompetanse i Grenland og en 20-årskontrakt med olivinutvinneren Sibelco på Sunnmøre, Norge til et ideelt sted å produsere de beste magnesiumlegeringene i verden.

MacDonald har selv spyttet inn rundt 50 millioner kroner fra eget såkornfond for å sikre seg Hydros gamle produksjonsanlegg, og kommer til å bruke ytterligere ti millioner før alt er på plass.

Innovasjon Norge har stor tro på prosjektet og tildeler resirkuleringsanlegget 20 millioner kroner av en totalsum på mellom 100 og 150 millioner.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere