NA24.no

Skråsikre på renteheving

Sist oppdatert:
Les hva ekspertene mener før onsdagens rentemøte.

I forkant av onsdagens rentemøte er det ikke mye usikkerhet å spore hos renteøkonomene:

NA24 - din næringslivsavis

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer onsdag til å varsle renteoppgang nummer 11 siden Norges Bank begynte å stramme renteskruen i midten av 2005.

Spriker om veien videre
Men om det er unison enighet om renteoppgang onsdag, er det større sprik i anslagene om veien videre. Onsdag presenterer sentralbanken også ny Pengepolitisk Rapport. Her kommer svaret på om Norges Bank vil endre tempoet i rentesettingen for å dempe presset i den oljedrevne norske økonomien.

Flere økonomer har økt sine anslag som følge av tilstrammingen i arbeidsmarkedet, sterk lønnsvekst i første kvartal og fortsatt vekst i det private forbruket.


- Markedet overvurderer
I motsetning til de fleste i markedet tror Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork at Norges Bank mest sannsynlig ikke vil revidere rentebanen opp for inneværende år, men heve den litt for neste år i stedet.

- Vi mener markedet overvurderer sannsynligheten for en heving av rentebanen for inneværende år, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NA24.

- Og det er det to grunner til, mener sjeføkonomen.

- Inflasjonen ligger ikke like mye over Norges Banks prognoser som det først så ut til da vi fikk inflasjonstallene i mars. For det andre tror vi at Norges Bank er ivrige på å komme til inflasjonsmålet. Det har tatt lovlig lang tid, og lønnsveksten har ikke slått ut i prisveksten ennå, sier Mork til NA24.

- Må være forsiktige
- Norges Bank må være litt mer forsiktige hvis de skal nå inflasjonsmålet innen rimelig tid, sier sjeføkonomen.

Handelsbankens økonomer tror rentetoppen på 5,50 prosent blir nådd i midten av neste år.

- Årsaken til at vi tror det kommer mer da, er at med dagens stramme arbeidsmarked vil det ta tid før det slår ut i lønnsakselerasjon, og det tar enda lengre tid før det slår ut i prisstigning, sier Mork.

Sterke nøkkeltall
DnB NOR Markets venter som alle andre at styringsrenten heves fra 4,25 prosent til 4,50 prosent.

- Vi venter en moderat oppjustering av rentebanen, slik at denne vil indikere ytterligere tre nye hevinger innen utgangen av året og en noe høyere rentetopp neste år enn det som lå i den forrige banen. I lys av den lange rekken med sterke nøkkeltall siden forrige rapport, synes imidlertid usikkerheten å ligge på oppsiden, skriver DnB NOR Markets i en rapport mandag.

- Liten tvil
Økonomene i Nordea Markets mener det er liten tvil om at det blir en renteøkning på 25 basispunkter.

- Spørsmålet er om hvor mye den nye renteprognosen oppjusteres i forhold til mars prognosen. Høyere inntektsvekst blant forbrukeren som følge av høyere sysselsettingsvekst og lønnsvekst tilsier sammen med høyere oljeinvesteringer at BNP-veksten og dermed produksjonsgapet er noe oppjustert fremover, skriver Nordea i sin morgenrapport.

Videre skriver Nordea at det som blir avgjørende for hvor mye renteprognosen oppjusteres er hvordan banken ser på lønnsutviklingen.

- Vi tror at en lønnsvekst i privat sektor på 6,0 prosent årsvekst med bonuser og nesten 5,0 prosent uten bonuser i første kvartal, tilsier at banken oppjusterer lønnsanslaget i år med 0,25 prosent poeng til 5,25 prosent, og sannsynligvis kommer det også en oppjustering for 2008. Det tilsier at rentebanene oppjusteres med 25 basispunkter i annet halvår og fremover blir liggende 25 basispunkter over banen fra mars, skriver Nordea.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere