*Nettavisen* Økonomi.

Skrekkrapport om økonomien

Foto: Montasje/Sara Marie Vollset (Nettavisen)

Frykter at den verste krisen på over 50 år kan bli enda verre.

31.03.09 12:36

OECD, organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, tegner et svært dystert bilde av både 2009 og de påfølgende årene.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag ble OECDs nye anslag på tilstanden i verdensøkonomien og utsiktene fremover offentliggjort, og rapporten er ikke noe koselig lesning i forkant av G20-møtet på torsdag.

Kollaps i verdenshandelen
OECDs sjeføkonom Klaus Schmidt-Hebbel mener vi nå er inne i den aller verste perioden på over 50 år i OECD-området, men vil likevel ikke sammenligne denne krisen med den store depresjonen i 1930-årene.

- Verdensøkonomien er inne i den dypeste og mest synkroniserte krisen i vår tid, forårsaket av en global finanskrise og forsterket av en kollaps i verdenshandelen, skriver Schmidt-Hebbel i rapporten.

Han vil likevel ikke sammenligne denne krisen med den store depresjonen, slik mange har gjort.

- Selv om noen har kalt denne kraftige nedturen en kraftig resesjon, vil vi ikke se det samme som vi så på 1930-tallet hvor vi fikk den store depresjonen, skriver Schmidt-Hebbel.

- Den store depresjonen ble forverret ved forferdelige, politiske feilgrep. I kontrast til dette har vi i denne resesjonen sett at de politiske reaksjonene har vært riktige.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Svært høy ledighet
Dette hindrer ikke spesielt arbeidsledigheten i å bli et stort problem for verdensøkonomien. I USA, verdens største økonomi, kommer ledigheten til å nå 10,5 prosent mot slutten av neste år. Dermed vil over 15 millioner amerikanere være arbeidsledige.

Stort bedre blir det ikke i de andre økonomiene i verden. Ledigheten i eurosonen forventes å stige fra 7,5 prosent i 2008 til oppunder 12 prosent ved utgangen av 2010. Ledigheten i OECD-området er forventet å stige til like over 10 prosent mot slutten av neste år.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Arbeidsledigheten i alle OECD-landene vil stige kraftig, og vi kan forvente å se toppen i ledigheten mot slutten av 2010 eller i begynnelsen av 2011. I mange land vil vi se en ledighet over 10 prosent for første gang siden begynnelsen på 1990-tallet. Antall arbeidsledige i G7-landene vil nær dobles fra de nivåene vi så i midten av 2007, og når 36 millioner i slutten av 2010, skriver OECD-økonomen i rapporten.

I et TV-intervju mandag kom OECDs generalsekretær Angel Gurria med noen små drypp fra rapporten som ble offentliggjort tirsdag.

- Vi har ikke sett lignende på flere tiår, uttalte Gurria i intervjuet, ifølge Bloomberg News.

Svak vekst
Veksten i verdensøkonomien går også på en kraftig smell.

I OECD-området spår man nå en negativ BNP-vekst på 4,3 prosent i 2009. Det er spesielt i fjerde kvartal 2008 og første kvartal 2009 hvor veksten er virkelig svak, men ifølge OECD kommer verdensøkonomien til å skrape bunnen også i 2010. Da spås veksten å være -0,1 prosent i de 30 OECD-landene.

I USA spås veksten i 2009 å være på -4,0 prosent, mens man i 2010 får en nullvekst.

Kan bli verre
Samtidig som OECD tegner et svart bilde av verdensøkonomien, påpeker man at risikoen hovedsakelig er på nedsiden. Det vil si at dette kan bli verre enn ventet.

- Usikkerheten rundt disse anslagene er unormalt stor, men risikoen er størst på nedsiden, skriver Schmidt-Hebbel.

- Den viktigste risikofaktoren er at den svake realøkonomien vil svekke tilstanden til finansinstitusjonene ytterligere, som i sin tur tvinger dem til å stramme mer inn på utlånene med de negative konsekvensene dette har for veksten.

Samtidig påpeker OECD-økonomen at de tiltakene som er gjort av politikerne i en rekke land er så kraftige at de kan føre til en raskere opptur enn antatt.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.