*Nettavisen* Økonomi.

Skrekkrente for Spania

Foto: (Montasje)

Mer enn doblet på en måned.

22.11.11 12:44

Problemene for Spania blir stadig større. I en auksjon tirsdag måtte den spanske sentralbanken ut med rekordhøy rente for å få inn kortsiktig finansiering.

Høyeste som euromedlem
Den spanske staten må betale 5,11 prosents rente i auksjonen, som innbragte totalt tre milliarder euro (omlag 24 milliarder kroner). Renten er mer enn dobbel så høy som for bare en måned siden da Spania kun betalte 2,292 prosent for tilsvarende kortsiktig finansiering.

Spania solgte også papirer for 966 millioner euro med seks måneders løpetid. Her ble renten satt til 5,328 prosent.

Det er hele 14 år siden Spania betalte en tilsvarende rente.

Renten på spanske tiåringer er nå på over 6,5 prosent. Dette er nivåer som ikke regnes som bærekraftige over tid og fikk Hellas og Irland til å måtte be om krisehjelp. Spania kan leve med noen auksjoner på disse nivåene, men over tid er det ikke noe som kan vedvare.

- Ser ikke bra ut
Tirsdagsauksjonen vitner om at investorene overhodet ikke har latt seg berolige etter at de konservative vant valget søndag.

- Dette ser ikke bra ut. Trenden med at Spania stadig må betale høyere rente for å få ting gjort er bekymringsfullt, sier sjef for obligasjoner i Evolution Securities Gary Jenkins, til CNBC:

- Renten reflekterer verdien av obligasjonene i annenhåndsmarkedet, men hadde det ikke vært for den europeiske sentralbanken hadde det ikke fantes et marked for spanske og italienske statsobligasjoner, la han til.

Den europeiske sentralbanken (ESB) startet støttekjøp av spanske og italienske statsobligasjoner i august og har konsentrert innsatsen mot de to landens gjeld i annenhåndsmarkedet.

ESB har imidlertid kjøpt langt mindre enn politikerne har ønsket.

Spanias utgående sosialistregjering har kuttet landets utgifter med øks, noe som har bidratt til å gjøre gjelden håndterlig, men ettersom krisen i eurosonen bare vokser i styrke har investorene likevel flyktet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.