*Nettavisen* Økonomi.

Skrekktall fra USA

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)

Ledigheten øker og det skapes færre jobber enn ventet. Børsene raser.

04.01.08 15:53

Ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet overrasker på den negative siden.

NA24 - din næringslivsavis

Sysselsettingen utenfor jordbruket økte med 18.000 i desember. Det er langt under forventingene på 70.000.

Samtidig økte ledigheten til 5 prosent fra 4,7 prosent. Her hadde økonomene ventet en ledighetsrate på 4,8 prosent.

Kursras og dollarfall
Oslo Børs falt umiddelbart i rødt på tallene. Børsfallet har kommet opp i 1,83 prosent til 477,50 poeng for hovedindeksen. Dollaren svekket seg umiddelbart mot de fleste valutaene.

De børsene rundt om i verden som holder åpent viser samme tendens.

- Kunne ikke blitt mye verre
- Det kunne ikke blitt særlig mye verre enn dette, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

Og i tillegg økte ledighetsraten, konstaterer økonomen.

- Ser en nærmere på tallene var det bare offentlig sektor som gjorde at vi holdt oss i pluss, privat sektor falt med 13.000, sier Syed, og legger til:

Klikk på bildet for å forstørre.

- Som om ikke det var nok fikk vi en lønnsvekst som var høyere enn ventet. Kombinasjonen av høy lønnsvekst med svakt arbeidsmarked og svak realøkonomi gjør at jeg begynner å tro at vi nærmer oss stagflasjon, slik det økonomiske bildet ser ut per i dag.

Handelsbanken-økonomen sier at for aksje – og valutamarkedet er dette negativt.

- Dollaren falt umiddelbart og fortsetter det slik er vi ikke langt unna 1,50 mot euro, sier Syed til NA24.

Har vært redningen
Arbeidsmarkedet har vært lyspunktene i den amerikanske økonomien det siste året. Elendige boligmarked og kredittørke i finansverden har ført til spekulasjoner om at verdens største økonomi er på vei inn i en nedgangsperiode, men de verste pessimistene har blitt overdøvet av en sunn utvikling i sysselsettingen og en forholdsvis lav ledighet.

Fredagens tall viser at jobbmarkedet har hatt sin dårligste utvikling siden august 2003. Det skremmer markedet.

- Venter kraftige kutt
- Ledigheten har ikke vært så høy på lenge, og det tyder på at avmatningen i USA fortsetter. Større jobbusikkerhet kombinert med et elendig boligmarked vil føre til lavere konsum som har drevet veksten. Renten i USA vil bli kuttet kraftig videre for å stimulere vekst i amerikanske økonomien. Dollar kan dermed falle ytterligere, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Allerede torsdag kom signalene om at det ikke var en like solid jobbvekst i desember som i de foregående månedene. Det som likevel overrasker spesielt negativt er den høye ledighetsraten. 5 prosent er langt over det økonomene hadde forventet, og skaper ytterligere usikkerhet rundt utviklingen i den amerikanske økonomien.

Bakgunn
Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.

Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.

Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene, og i den rapporten fokuseres det mest på selve sysselsettingen. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.

Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag