*Nettavisen* Økonomi.

Skrekktall fra USA

Foto: Scanpix/Reuters

Månedens viktigste rapport viser skuffende jobbvekst i verdens største økonomi.

Sysselsettingsrappoten fra det amerikanske arbeidsdepartementet overrasker negativt, men det finnes lyspunkter.

NA24 - din næringslivsavis

I januar ble det skapt 17.000 færre jobber utenom jordbruket. Det er det største fallet i jobbveksten siden august 2003.

Samtidig endte ledigheten på 4,9 prosent. Det er nedgang fra 5 prosent i desember.

Det blir også gjort kjent at desembertallene revidert. Fra en opprinnelig vekst på 18.000 viser en ytterligere gjennomgang at det ble skapt 82.000 nye jobber utenom jordbruket i desember. Ledighetsraten ble samtidig holdt uendret i desember.

De ferskeste tallene innhentet av Bloomberg News viser at økonomene ventet at jobbveksten utenom jordbruket var ventet å øke med 70.000 i januar. Samtidig var det ventet at ledigheten ville holde seg på 5 prosent i årets første måned.

De nye tallene støtter forventingene om nye rentekutt fra den amerikanske sentralbanken, som allerede har kuttet renten i USA med 1,25 prosent i år.

Fallet i jobbveksten utenom jordbruket i januar er første fall siden august 2003.

Employment report - USA
Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.

Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.

Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene, og i den rapporten fokuseres det mest på selve sysselsettingen. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.

Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag