*Nettavisen* Økonomi.

Skrekktall om utdannelse og lønn

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Oppsiktsvekkende tall om hvor lite utdanning betyr for lønnen din. Sjekk tallene.

28.09.11 21:32

Tre forskere fra Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserer oppsiktsvekkende rapport om sammenhengen mellom utdannelse og lønn. Det skriver tu.no onsdag.

Forfatterne av rapporten Manudeep Bhuller, Magne Mogstad og Kjell Gunnar Salvanes påviser at effekten av utdanning på lønn er overdrevet. Ett års ekstra studier i Norge er enda mindre lønnsomt enn tidligere undersøkelser har vist.

Livsinntekt viktigere enn årsinntekt
– Hovedfunnet vårt er at forskere har overestimert betydningen av utdanning på lønn. I tidligere studier har forskere brukt årlig lønn eller inntekt opptjent over noen få år, og ikke inntektshistorien gjennom hele yrkeslivet. De fleste er enig om at det er livstidslønn som er mest relevant, sier Manudeep Bhuller til tu.no.

Ved å bruke livstidslønn i analysene viser Bhuller og forskerkollegene Magne Mogstad og Kjell Gunnar Salvanes at den lønnsmessige avkastningen av utdanning er relativt lav sammenliknet med det tidligere studier viser.

Halvert lønnsomhet
Ifølge SSB-forskerne gir ett års mer utdanning en avkastning på 2,5 prosent for ett år mer utdanning, mens tidligere studier har funnet en avkastning på rundt fem prosent.

I en sammenligning av forskjeller i lønn mellom tvillingpar, som dermed kontrollerer for uobserverbare familiekjennetegn ved individene, viser en avkastning på kun 1,9 prosent. Tidligere studier vist en avkastning på fire prosent.

Også når forskerne kontrollerer for IQ finner de at utdanning har mindre å si enn det som tidligere er påvist.

Ett års ekstra utdaning gir 9.500 mer i årslønn
Etter at tallene er korrigert i henhold til Vernepliktsverkets IQ-målinger (for å ta hensyn til forskjeller i "evner") finner SSB-forskerne at avkastningen av ett års ekstra utdannelse kun er 1,9 prosent på livstidslønnen og cirka fire prosent på løpende årslønn.

1,9 prosent av en årslønn på 500.000 kroner er 9.500 kroner. 2,5 prosent av samme årslønn er 12.500 kroner. Dette gjelder per år ekstra utdanning. Tidligere prognoser på fire og fem prosent utgjør henholdsvis 20.000 og 25.000 kroner.

Snittlønn i Norge
SSB kom tidligere i september med nye prognoser for lønnsutviklingen i Norge de kommende fire årene. Sammenlignet med en tidligere spådom fra juni bærer de siste SSB-tallene bud om fortsatt fin lønnsvekst, men ikke så sterk som tidligere antatt.

Gjennomsnittslønnen for et normalårsverk i 2010 er 455.000 kroner. I juni spådde SSB at denne lønnen ville vokse til 535.355 kroner i 2014. I den nye prognosen spår SSB at snittlønnen i 2014 ender på 527.839 kroner. En "lønnsnedgang" på cirka 8000 kroner. Lavere inflasjon reduserer "lønnstapet" til 3.233 kroner.

Hele den oppsiktsvekkende rapporten kan du lese her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.