*Nettavisen* Økonomi.

Skrekktall senket børsen

Resesjonsfrykten i USA blomstret opp og senket Oslo Børs.

05.02.08 16:59

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Amerikanske nøkkeltall ødela den positive stemningen på Oslo Børs tirsdag. Hovedindeksen endte ned 1,3 prosent til 405,01 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Som den eneste børs i Europa lå børsen i Oslo i positivt territorium. Helt til de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks ble publisert rett før klokken 15.

Det sendte Europa-børsene rett i kjelleren, og selv ikke hovedindeksen i Oslo maktet å stå imot de dårlige signalene.

De amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks for servicesektoren falt til 41,9 i januar. 50 er nullpunktet, og tall under dette indikerer ikke lenger ekspansjon, men kontraksjon i økonomien

På forhånd ventet analytikerne et fall fra 54,4 i desember til 53 i januar. Indeksen har ikke vært lavere siden 2001.

- Veldig svake tall
- Det er et veldig svakt tall, konstaterer porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

- Selv de mest pessimistiske økonomene trodde på tall over 50, og slik sett taler dagens tall ned på 40-tallet for at det er resesjon i første kvartal med negativ vekst. Resesjon i sin «to-kvartaler-på-rad form» er det nødvendigvis ikke, men det blir uansett flisespikkeri fordi det er ikke tvil om at amerikansk økonomi sliter og at dette er svakt, sier Chen til NA24.

Han viser også til at markedet nå priser ytterligere kraftig kutt i Fed-renten i mars, og nye 50 basispunkter med 96 prosent sannsynlighet.

Action i olje
Oljeprisen ble også et lodd som dro børsen ned. Da børsen stengte ble nordsjøoljen handlet for 88,84 dollar fatet ved råvarebørsen, det er en nedgang på hele 1,8 prosent. Dette må riktignok ses i forhold til en oppgang i dollarkursen på 1,39 prosent til 5,48 kroner.

Børslokomotivet StatoilHydro faller 0,6 prosent til 148 kroner. Verst blant oljeselskapene er lille kanadiske CanArgo som raser 9,15 prosent til 2,98 kroner.

Langt bedre går riggselskapet Odfjell Invest som stiger prosent til kroner og er dagens vinner. Oppgangen kommer etter at Odfjell-familien har fremsatt et frivillig bud på 20 kroner aksjen. Budet skjer gjennom Bermuda-selskapet Odfjell Capital, og søstrene Marianne og Helene Odfjell står bak.

Overbeviser
Investorer i et annet riggselskap har også fått gode nyheter i dag. Sterke tall fra Subsea7 løfter aksjen 5,21 prosent. Selskapet overgikk forventningene og leverte i morgentimene sterke tall for fjerde kvartal. Før skatt satt selskapet igjen med 80,8 millioner dollar, mens driftsresultatet økte til 80,2 millioner dollar fra 11,4 millioner dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag