*Nettavisen* Økonomi.

Skrekktrend når nye høyder

Antall konkurser og tvangsaviklinger har steget flere år på rad. Også første halvår i 2014 stiger antallet. Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

- Ikke et sykdomstegn, sier sjefsøkonom.

04.07.14 18:08

Det har lenge vært en trend at antall konkurser og tvangsavviklinger stiger. Flere økonomer har anbefalt banker å stramme inn.

Første halvår i 2014 blir trenden enda verre og den øker med nesten 14 prosent.

Les også: Skrekktrend har blitt enda verre

- Ingen krise
I løpet av årets seks første måneder var det 2.583 konkurser og tvangsavviklinger. Det tilsvarende tallet i fjor var 2.274, noe som gir en økning på hele 14 prosent. Tallene er hentet fra Brønnøysundregistret.

Sjefsøkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, synes ikke økningen er så skremmende.

- Av denne tids konjunkturindikatorer synes jeg ikke dette er så spennende. Økningen kan være et tegn på høy innovasjonsselskaper og mye nysatsninger går konkurs. Mitt drømmearbeidsliv er et samfunn hvor folk prøver noe nytt, og da går det galt av og til, sier Andreassen.

Men han er ikke helt rolig likevel.

- Når det er sagt er så er det et tegn på en annen indikator som er mer bekymringsfull sammen med konkursstatistikken, nemlig antall ledige stillinger, som er voksende i det norske samfunnet.

- Sånn som konkurser er ikke så farlig, bare det skapes noe nytt. Problemet et heller at det ikke skapes noe nytt, sier Andreassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Ludvig Andreassen heier på nyskapninger og skremmes derfor ikke av økningen i konkurser og tvangsaviklinger. Foto: (Terra)


Bygg og anlegg verst
Sjefsøkonomen forteller at sist han sjekket i mai var den bransjen det er flest konkurser i bygg- og anleggsbransjen.

- Det skyldes at bygg- og anleggsbransjen har utfordringer nå. Jeg er blant de som mener at et rotfradrag ville bidra til å hjelpe både etablerte og nyetablerte selskaper i denne bransjen. Så der tror jeg myndighetene fort kan gjøre noe med konkursene, sier Andreassen.

Ellers tror han ikke det er noe myndighetene kan gjøre for å stanse økningen i konkurser.

- Det får gå sin gang.

Østlandet har flest konkurser
Nettavisen sjekket opp i Brønnøysundregisteret hvilke områder i Norge det er flest konkurser. Ikke overraskende er det Østlandet som kommer verst ut, med hele 1.456 konkurser.

- Ingen ser jeg ikke på det som et sykdomstegn. Det er mye nyskapninger på Østlandet. Skal man se fremover så er ser det ut som arbeidsmarkedet i Oslo regionen er på bedringens vei, sier Andreassen.

Her er listen:

  • Nord-Norge: 201
  • Midt-Norge: 165
  • Vestlandet: 616
  • Østlandet: 1.456
  • Sørlandet: 140
  • Andre områder: 0
  • Utenlands/ukjent adresse: 5Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag