NA24.no

Skrekkuke på børsen

Sist oppdatert:
Oslo Børs gruses og aksjeverdier for 230 milliarder kroner er borte vekk.

Pessimistene har tatt en skikkelig bjørneklem rundt aksjemarkedet, og nekter å slippe taket. I løpet av 2008 har Oslo Børs falt nesten 11 prosent og verdier for 230 milliarder kroner er borte vekk i det deprimerende børsfallet. Det betyr at oppgangen på 11,5 prosent fra hele 2007 er visket vekk i løpet av åtte dager.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag avsluttet Oslo Børs uken med et fall på 2,50 prosent til 438,61 poeng, og hovedindeksen har i løpet av årets første hele børsuke falt rundt 7,75 prosent.

Dårlig stemning
Det er sure miner rundt meglerbordene i Oslos finanssentrum, og selgerne samler seg opp i hopetall for å komme seg ut av aksjer. Kjøperne derimot sitter på gjerdet og venter på billigere aksjer. Nå er det blitt en allmenn oppfatning om at den amerikanske økonomien kommer til å tre inn i en lengre nedgangsperiode. Det økonomene ikke klarer å bli enige om er hvor lenge denne vil vare, og hvilke virkninger det får på verdensøkonomien.

Skeptikerne mener at en rekke av selskapene på Oslo Børs vil bli skadelidende, og priser allerede inn nedgangen i aksjekursene. Det gjør at børsfallet blir mer dramatisk på Oslo Børs enn andre steder. Risikoen anses også som høyere på Oslo Børs etter den massive oppgangen de siste årene, samt den skyhøye oljeprisen.

Tvangssalg
Rykter om massive tvangsalg råder fortsatt på børsen. Når kursene faller så pass mye som de siste dagene, er det mange som ikke har dekning for sine belånte aksjekjøp. Dermed blir det en selvforsterkende effekt i den elendig utviklingen.

Ingen av børsselskapene i Oslo slipper unna. Alt faller, men tungvekterne peker seg ut blant de som får lide hardest. Det er de mest likvide aksjene og der det er lettest å komme seg ut.

Oljeprisen falt til 91,43 dollar fatet på råvarebørsen i London. Så lav har ikke februarkontrakt på nordsjøolje vært på denne siden av nyttår. Svak dollar hjelper ikke på utviklingen for de dollarsensitive selskapene.

Gigantene får juling
StatoilHydro så lenge ut til å klare seg best blant de største selskapene på Oslo Børs, men nedturen rammet til slutt også den norske oljekjempen som falt 3,18 prosent til 152 kroner. Uken som helhet viser et fall på 7,9 prosent.

Norsk Hydro har rast over 21 prosent på nyåret og blir tett fulgt av REC som er ned 20,8 prosent. Fredag ble det riktignok en liten opptur på 0,23 prosent til 218,50 kroner for REC etter solid kjøpsinteresse fra Credit Suisse First Boston. Hydro endte dagen ned 2,86 prosent til 61,10 kroner. Orkla som er den største eieren i REC har falt rundt 20 prosent siden nyttår de også etter nedgangen på 2,97 prosent til 85 kroner.

Petroleum Geo-Service falt 7,09 prosent til 131 kroner på ukens siste dag og er ned 17 prosent for året.

Verst av de elendige
Verre går det med tørrbulkaksjene. Ratene har falt markant som følge av frykt for at uroen i USA skal ramme viktige vekstmarkeder som Kina og India. Fallet i fraktratene har smittet over på aksjekursene. Golden Ocean falt 3,24 prosent til 25,35 kroner og har nesten en fjerdedel av aksjeverdien er radert bort siden nyttår. Jinhui Shipping endte ned 5,43 prosent til 43,50 kroner, og har falt 26,3 prosent i 2008.

Verst blant selskapene på Oslo Børs er det lille oljeselskapet CanArgo. Aksjekursen har falt 31,1 prosent til 3,50 kroner i løpet av årets første åtte børsdager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere