*Nettavisen* Økonomi.

Skremmer børsen i rødt

Overraskende og skuffende høy ledighet i USA sender børsen rett ned.

04.01.08 16:31

Aksjemarkedet reagerte kjapt på de svake arbeidstallene fra USA. Ledigheten øker og jobbveksten var langt svakere enn forventet. Det sender hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,48 prosent til 479,23 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Sysselsettingen utenfor jordbruket økte med 18.000 i desember. Det er langt under forventingene på 70.000. Samtidig økte ledigheten til 5 prosent fra 4,7 prosent. Her hadde økonomene ventet en ledighetsrate på 4,8 prosent

Arbeidsmarkedet har vært lyspunktene i den amerikanske økonomien det siste året. Elendig boligmarked og kredittørke i finansverden har ført til spekulasjoner om at verdens største økonomi er på vei inn i en nedgangsperiode, men de verste pessimistene har blitt overdøvet av en sunn utvikling i sysselsettingen og en forholdsvis lav ledighet. Fredagens tall viser at jobbmarkedet har hatt sin dårligste utvikling siden august 2003. Det skremmer markedet.

Allerede torsdag kom signalene om at det ikke var en like solid jobbvekst i desember som i de foregående månedene. Det som likevel overrasker spesielt negativt er den høye ledighetsraten. 5 prosent er langt over det økonomene hadde forventet, og skaper ytterligere usikkerhet rundt utviklingen i den amerikanske økonomien.

Yara i skuddet
Yara utmerket seg ved lunsjtider med en solid oppgang.

- Yara stiger på høyere fosfatpriser, sier en analytiker til Dow Jones Indicative og peker på at Yara har betydelige eiendeler i fosfatgruver.

Gode nyheter fra jordbruksprodusenten Monsanto smitter også over på Yara. Den multinasjonale frøprodusenten melder om et resultat som ble mer enn doblet i første kvartal, og hevet samtidig resultatutsiktene for året etter sterk etterspørsel etter mat og biodrivstoff. Dette slår ifølge Monsanto heldig ut på maisproduksjonen i Sør-Amerika.

Aksjeyndling
Samtidig er meglerhuset Merrill Lynch ute og anbefaler kjøp av Yara-aksjer. Aksjekursen til det norske kunstgjødselsselskapet stiger 7,60 prosent til 269 kroner. Aldri tidligere har selskapet vært verdsatt høyere enn fredag med en markedsverdi på nesten 80 milliarder kroner.

- Man skal være forsiktig å spå om fremtiden, men det fundamentale er på plass, og det ser bra ut for oss, sier Yara-sjef Thorleif Enger til NA24.

- Sug i markedet
Enger er også optimistisk med tanke på resultatene i tiden fremover.

- Det som hjelper oss er høye priser på korn, sug i markedet etter biobrensel, og ikke minst en velstandsutvikling i store deler av Asia, sier han.

Les mer her: Tallknusernes favoritt letter på sløret

Dette er grunnleggende faktorer som skal være positive for året som kommer.

- Men det er resultatene som teller når det kommer til stykket, og hvis du ser på avkastningen på kapitalen så er det ingen av de store norske bedriftene som leverer bedre og måles seg med det vi gjør, sier Enger.

Oljeopptur
I oljemarkedet stjeler de lave oljelagrene i USA mye av oppmerksomheten. Nå nærmer råoljelagrene seg det laveste nivået på tre år, og nedturen ser ut til å fortsette. Samtidig spekuleres det i at OPEC ikke har mulighet til å øke produksjonen tilstrekkelig for å dekke opp for etterspørselen. Ved råvarebørsen i London stiger kontraktene på nordsjøolje med levering i februar til 97,85 dollar fatet.

StatoilHydro sendes opp 0,59 prosent til 171 kroner etter oppgangen i råvaremarkedet.

Satser på aksjer
Det er et mer blandet bilde utenfor Norges grenser. I Europa utpeker Tyskland seg som blant de dårligste. DAX-indeksen er ned 0,92 prosent. FTSE 100 i London faller 0,43 prosent. I Paris er CAC 40 ned 0,1,16 prosent.

Selv om det er urolige tider i finansmarkedene har ikke alle mistet appetitten på aksjer.

- Vi vil fortsatt ha overvekt aksjer, sier forvalter Henk Potts i den britiske storbanken Barclays til Bloomberg News.

Det er særlig en sektor forvalteren synes er attraktiv.

- Vi liker gruveselskaper, som er støttet av sterke fundamenter og budspekulasjoner. Etterspørsel for metaller fortsetter å vokse i et større tempo enn tilbudet, sier Potts til nettstedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag