NA24.no

Foto: Scanpix

Skremmer utlendingene hjem

Sist oppdatert:
Opprørsbevegelsen i Nigeria tar stadig styggere midler i bruk for å skremme utenlandske oljeselskaper på dør.

Tirsdag blåste opprørsbevegelsen Mend (Emancipation of the Niger Delta, red. anm.) tre oljerørledninger i landet i luften, og den siste uken har en rekke utenlandske arbeidere blitt kidnappet.

Mend kjemper for større selvstyre i Niger-deltaet, et område der en rekke land har store økonomiske interesser. Nigeria er Afrikas største oljeeksportør, og Mend krever at befolkningen i området får se mer til pengene som pumpes ut i form av råolje.

Kilometervis med rørledninger slynger seg gjennom Niger-deltaet, og store deler av deltaet er helt utilgjengelig uten båt. Angrep mot rørledningene er derfor relativt enkle å gjennomføre.

- Krigere i Mend kommer til å fortsette i det uendelige med angrep mot rørledninger, plattformer og fartøyer, truer gruppen i en pressemelding etter aksjonene mot de tre rørledningene i delstaten Bayelsa tirsdag.

Følger situasjonen
StatoilHydro, Fred Olsen og Bergesen er blant de norske selskapene som har kontorer og anlegg i Nigeria, og opprørerne har hittil valgt oljerelaterte installasjoner som mål.

Statoil har vært i Nigeria siden 1992, og har de siste 15 årene investert over 6 milliarder kroner i Nigeria, ifølge NTB.

- Vi følger situasjonen nøye, og sikkerheten for våre ansatte er vår høyeste prioritet, men Statoil har per i dag ingen operasjonelle aktiviteter i Nigeria, sier informasjonssjef Rannveig S. Stangeland på avdeling for Internasjonal undersøkelse og produksjon, til Nettavisen.

Angrepene mot utlendinger den siste tiden har i hovedsak skjedd i Port Harcourt og i Niger-deltaet. Statoil har sitt hovedkontor i Lagos. Her jobber det rundt 40 personer.

Fra neste år kommer produksjonen på det Chevron-opererte Abgami-feltet i gang, med Statoil som partner, og her bidrar Statoil med sine sikkerhetsvurderinger, uten at Stangeland ønsker å utdype.

- Vi jobber ut ifra et føre-var-prinsipp, sier Stangeland.

95 kidnappet
Opprørsgruppen Mend benytter seg også av kidnappinger for å skremme utenlandske arbeidere. Nærmere 100 personer er tatt som gisler i Nigeria så langt i år.


Forrige uke kidnappet Mend seks utenlandske arbeidere fra et Chevron-anlegg i landet. Siste navn på listen over utenlandske gisler er fire amerikanske oljearbeidere, som ble kidnappet av tungt bevæpnede menn onsdag.

- Væpnende menn i to speedbåter, bevæpnet med rifler og granatkastere, bordet lekteren. Fire amerikanske arbeidere ble bortført, sier en kilde til Reuters.

En kvinne fra Hviterussland ble kidnappet sent lørdag kveld. Kvinnen, som er i 45-årsalderen, ble kidnappet rett utenfor sitt eget hjem. Firebarnsmoren jobbet for et selskap som lager mat til oljearbeidere.

Forrige torsdag ble åtte filippinere kidnappet. Et av gislene klarte å ringe en venn i Manila på sin mobiltelefon. Samtalen ble senere sendt i filippinsk radio. Gisselet fortalte at han var blitt banket opp og at han fryktet for livet sitt. Han fortalte også at de ble holdt i et skogområde, og at de ikke hadde fått nok mat og drikke.

Til sammen er nærmere 30 personer blitt kidnappet i Nigeria den siste uken Så langt i år er 99 utlendinger tatt som gisler i landet, men flere av disse er blitt sluppet fri.

I hele fjor ble 80 utenlandske arbeidere kidnappet i regionen.

Større gnisninger
Eksperter mener at kidnappingene ikke alltid har politiske motiver. Kriminelle gjenger bruker også kidnappinger for å presse penger fra utenlandske selskaper og regjeringer, og de fleste gislene blir satt fri uten fysiske skader.

For trass i enorme oljerikdommer lider Nigerias innbyggere under omfattende korrupsjon. Mange mangler elektrisitet og har verken tilgang på rent vann eller grunnleggende helsetjenester.

Penger til sosiale prosjekter, til veier og skoler forsvinner i lommene på korrupte politikere, og raseriet går utover de utenlandske selskapene som opererer i regionen.

Det oppstår ofte konflikter om kompensasjoner til lokalbefolkningen, til lokale fiskere og bønder som får sitt levebrød ødelagt av oljeselskapenes virksomhet.

Mange av selskapene hevder at oljesøl er et resultat av sabotasje, og at tyver tapper rørledningene for å selge råoljen selv.

I det siste har mer aggressive opprørsgrupper kommet på banen, og erstattet de fredeligere markeringene som lokalbefolkningen tidligere sto bak.

Valgfusk
Valget i april klarte heller ikke roe gemyttene i landet. Rundt 200 personer ble drept i voldshandlinger mellom 14. og 21. april i forbindelse med valget, ifølge EU-observatører.

En rekke tilfeller av valgfusk er blitt rapportert, og utenlandske valgobservatører har protestert. Mens regjeringspartiet utropte seg til valgets vinner, har flere militante grupper fordømt valgresultatet, og volden har økt i intensitet. Landets største opposisjonsparti nekter også å anerkjenne valget og vil heller ikke samarbeide med den nye regjeringen.

Valget skulle befeste demokratiet i landet, med det første maktskiftet fra en sivil regjering til en annen siden landet ble selvstendig i 1960. Den nye presidenten Umaru Yar'Adua skal tas i ed 29. mai, men maktskiftet kommer neppe til å medføre ro i Nigeria med det første.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere