*Nettavisen* Økonomi.

Skremmeskudd fra Hydro

Norsk Hydro kommer til å pumpe opp mindre olje og gass i år enn de har lovet. Årsaken skal være forsinkelser.

03.07.06 16:06

Følg Hydro-kursen her.

Norsk Hydro melder fredag ettermiddag at de har nedjustert olje- og gassproduksjonen i 2006 med om lag fem prosent fra 615.000 til 585.000 fat oljeekvivalenter per dag (foed). Reduksjonen på 30.000 foed fordeler seg likt mellom Hydros norske og internasjonale virksomhet.

NA24 - din næringslivsavis.

Hovedårsakene til nedjusteringen er uforutsette hendelser i Norge, Canada og den amerikanske delen av Mexicogolfen samt noe lavere gasseksport fra norsk sokkel.

Hydro opplever en svikt i produksjonen fra de feltene i Norge hvor Hydro selv ikke er operatør, hovedsakelig på grunn av den ikke- planlagte nedstengningen av Visund-feltet, forsinket produksjonsoppbygging på nye felt og forsinket boring av produksjonsbrønner på andre felt. Det melder selskapet i en børsmelding.

Internasjonalt, forsetter produksjonsprognosene på kort sikt i Mexicogolfen å være negativt påvirket av den store etterspørselen etter tjenester fra oljeserviceindustrien etter orkanene i 2005 og fører til lavere produksjon på kontinentalsokkelen.

I tillegg har produksjonen på dypvann vært lavere enn Hydros opprinnelige prognoser. Terra Nova-feltet i Canada vil være ute av produksjon til september på grunn av mekaniske problemer og en forlenget vedlikeholdsstans, melder selskapet.

Bra fra Grane
De norske feltene hvor Hydro selv er operatør produserer i henhold til plan. Grane-feltet forsetter å produsere over plan, og kompenserer for noe redusert produksjon på noen andre felt.

Eventuelle negative konsekvenser av den pågående streiken i oljeserviceindustrien på norsk sokkel er ikke tatt hensyn til i det endrede produksjonsmålet.

Hydros olje- og gass produksjon i andre kvartal 2006 forventes å være om lag 535.000 foed, hvorav 32 prosent er gass.

Det endrede produksjonsmålet for 2006 er et resultat av forsinket produksjon og har ingen påvirkning på Hydros olje- og gassreserver, melder selskapet.

Beholder langsiktig mål
Kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen i Norsk Hydro forteller at selskapets langsiktige produksjonsmål ligger fast.

Vil de problemene Norsk Hydro opplever også påvirke produksjonen inn i 2007?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det har vært noen utfordringer blant annet på norsk sokkel som vi håper vil ta seg opp igjen så raskt som mulig. Når det gjelder neste år har vi ikke noen kommentarer, men vi har kommunisert tidligere i år en ambisjon om en årlig produksjonsvekst fra 2005 til 2010 på 6 prosent. Den ligger fast, sier Ditlev-Simonsen til NA24 iMarkedet.

Skuffet analytiker
Bjørn Inge Tønnessen, analytiker i DnB NOR Markets forteller til NA24 iMarkedet at dagens melding fra Norsk Hydro var skuffende.

- Dette er selvfølgelig skuffende, sier Tønnessen som viser til at dette er forsinkelser i produksjon. Men:

- Langsiktig er ikke dette viktig, og det skrur ikke ned reservene til Norsk Hydro, sier Tønnessen til NA24 iMarkedet.

Statoil-aksjen reagerte også negativt på nyheten fra Norsk Hydro, men dette mener Tønnessen er en overreaksjon.

- Statoil gjentok sitt mål for 2 uker siden, sier analytikeren.

Han forteller videre at de vil vurdere sin kjøpsanbefaling. DnB NOR Markets har et kursmål på 185 kroner per aksje i Norsk Hydro, men de vil vurdere å justere nedover.

Ingen bombe
- Det var ingen bombe. Vi har sett det hele tiden at norsk produksjon er under forventningene, sier Gjøen til NA24 iMarkedet. Hun mener at det er en negativ trend man er inne i nær sikkerhetsmarginene på nedsiden også ryker, men peker på at produksjonen er under forventningene i flere andre land, ikke bare der Norsk Hydro opererer.

Og det er ikke en total vinn-vinn situasjon.

- Hadde alle produsert som de skulle hadde vi ikke hatt de oljeprisene vi har nå, sier Gjøen til NA24 iMarkedet.

Hun mener at reaksjonen på Norsk Hydro, som falt rundt fire kroner etter meldingen, er tilstrekkelig og forventer ikke at selskapet skal falle videre.

Gjøen peker også på at Norsk Hydro sendte ut et ligende varsel til markedet i fjor på disse tider, mens Statoil ikke gjorde det.

Uforandret fra Statoil
Statoil vil ikke kommentere det som skjer i Norsk Hydro, men er klare på at de opprettholder produksjonsmålene for 2006.

- Vil Statoil gjøre noe med sine produksjonsmål?

- Nei, vi har nettopp hatt en kapitalmarkedsdag og der opprettholdt vi produksjonsmålene, sier pressetalsmann Kristofer Hetland i Statoil til NA24 iMarkedet.

- For øvrig har vi ikke noen kommentarer til Hydro, avslutter Hetland til NA24 iMarkedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.