NA24.no

Skremt bort fra toppen

Sist oppdatert:
Frykten for skyhøy oljepris ga børsen høydeskrekk.

For første gang denne uken ble det ingen ny børsrekord.

NA24 - din næringslivsavis

Selv om oljeprisen holder seg knallsterk var ikke det nok til å sende Oslo Børs over 500-poeng. Frykten for oljeprisens innvirkning på verdensøkonomien la en demper på børsene, også i Oslo.

Omvendt etter elendig start
Oslo Børs fikk en elendig start torsdag, men hentet seg mesterlig inn igjen. Drevet av Yaras milliardkjøp og gode makrotall fra USA opplevde børsen en sterk omvending.

Hovedindeksen endte med en nedgang på 0,29 prosent til 496,80 poeng. Tidligere var indeksen ned godt over én prosent, men snudde for alvor oppover da boligomsetningen i USA gikk langt bedre enn hva markedet hadde ventet.

Tok Yara-bølgen
Markedet tok nærmest bølgen etter at Yara meldte at de ønsker å kjøpe opp sin finske lillebror. Det er det finske gjødselkonsernet Kemria GrowHow som nå kan havne på norske hender. Yara har allerede kjøpt 30,05 prosent av aksjene i selskapet fra den finske staten. Det finske selskapet har vært utsatt for oppkjøpsspekulasjoner etter at det ble skilt ut fra Kemira-konsernet.

Yara har vært en av kandidatene som nevnt som mulig kjøper. Nå har Yara bestemt seg. Budet er identiske med det den finske staten fikk og inneholder en premie på over 30 prosent. Prisen Yara er villig til å betale er på 672 millioner euro tilsvarende godt over 5,4 milliarder kroner.

Markedet var lenge dødt før dette kjøpet ble kjent, og sendte Yara-aksjen opp 4 prosent til 182 kroner. Dermed er Yara like under rekorden på 188 kroner. Yara er verdsatt til over 55 milliarder kroner.

Klam hånd på oljeprisen
Bensinlagrene i USA steg noe mer enn ventet, men er fortsatt under det mange mener er nødvendig for å møte utfordringene med kjøresesongen. Den geopolitiske uroen ligger også som en klam hånd på oljeprisen. Prisen på et fat nordsjøolje med levering i juli ble omsatt for 71,53 dollar da børsen stengte.

Oljeprisen er nå nær smertegrensen før den kan slå ut på verdensøkonomien. Høye energikostnader kan påvirke veksten i verdensøkonomien og det gjør at enkelte nå ser faresignalene.

Oljeaksjene klarte ikke holde følge med oppturen i oljeprisen. Statoil falt 0,44 prosent til 170 kroner, mens Norsk Hydro falt 0,69 prosent til 215,25 kroner. DNO endte ned 0,84 prosent til 11,83 kroner.

Golden Ocean, kontrollert av skipsreder John Fredriksen, reagerte negativt på at tørrbulkratene har vendt nedover og falt 3,80 prosent til 15,20 kroner. Orkla endte ned 2,32 prosent til 105,25 kroner, selv om solenergiselskapet REC steg 2,16 prosent til 189 kroner.

Storbrand-kupp?
Morgan Stanley skal ifølge Bloomberg News har prøvd å plasser en aksjepost på 12,4 millioner Storebrand-aksjer onsdag. Folketrygdfondet sitter med en tilsvarende post, men selgere skal ikke være fornøyd med prisen som ble oppnådd. Storebrand er vært utsatt for oppkjøpsspekulasjoner og det er de siste årene sendte aksjekursen jevn og trutt oppover. Torsdag endte Storebrand ned 2,97 prosent til 94,70 kroner.

Telenor fikk også en tung dag. Aksjen falt 1,46 prosent til 118 kroner. Seadrill ble løftet 2,05 prosent til 111,75 kroner.

Offshoreteknologiselskapet Odim ble løftet 8,02 prosent til 64 kroner. Selskapet leverte knalltall for første kvartal og venter at veksten vil fortsett i tiden fremover. Resultat før skatt ble nesten doblet til 47 millioner kroner fra 25 millioner kroner i første kvartal 2006. Odim venter at salget vil oppleve en samlet vekst på 30 prosent i inneværende år.

Verre gikk det med Nutri Pharma som sliter med sviktende omsetning og et skattekrav som truer. Resultatet før skatt endte med et underskudd på 5,87 millioner kroner og tapet vokser dermed videre. I samme periode året før presenterte det et underskudd før skatt på 3,28 millioner kroner. Nutri Pharma-aksjen falt 4,86 prosent til 2,74 kroner.

Electromagnetic Geoservices ble dagens taper med en nedtur på 7,30 prosent til 108 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere