NA24.no

Skremte børsen ned

Sist oppdatert:
Uro på Wall Street senket børsen.

Oslo Børs endte i minus etter å ha vært i pluss store deler av dagen. Det var mot slutten av salgspresset økte blant investorene og dermed ble en rød dag på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Det var riktignok ikke noe dramatiske fall i innledningen av børsuken. Mandag endte hovedindeksen på Oslo Børs med et fall på 0,09 prosent til 424,91 poeng.

Fallet kom etter at handelen i USA åpnet i minus. Selv om Wall Street hentet seg inn og steg akkurat da børsen stengte hjalp ikke det på lettskremte aktører i det norske aksjemarkedet.

Tre tunge
Yara var med å tynge Oslo Børs. Etter en langt friskere start endte aksjen med et fall på 3,19 prosent til 303,50 kroner. I løpet av dagen rakk Yara-aksjen å notere seg for nok en rekordnotering. Den nye rekorden lyder på 319,50 kroner per aksje, og følger opp trenden fra forrige uke. Da satte Yara nye alle tiders høyder ved flere anledninger. Meglerhusene Neonet Securities, Lehman Brothers og Morgan Stanley var de største nettoselgerne i aksjen.

Storebrand var blant de andre litt større selskapene som også fikk en svært dårlig utvikling mandag. Drevet av spekulasjoner om at finanskonsernet må betale høy rente når de skal ut å refinansiere et brulån etter oppkjøpet av SPP, fikk aksjen til å falle 5,01 prosent til 43,60 kroner. I en artikkel i Dagens Næringsliv sto to analytikere frem og mente det var like greit at Storebrand gjennomfører en emisjon istedenfor å ta opp et kostbart lån.

For å lokke aksjonærene med i en emisjon kan Storebrand bli nødt til å tilby en solid rabatt. Uroen i finansmarkedet har rammet risikokapitalen og gjør det både vanskelig å gjennomføre emisjoner samt langt dyrere å ordne obligasjons- og banklån.

Slakter i Chile
John Fredriksens Marine Harvest falt 5,28 prosent til 2,51 kroner. Ifølge en artikkel i bransjeavisen IntraFish kan lakseprodusenten bli nødt til å kutte opptil 1.000 ansatte i forbindelse med en restrukturering i Chile. Selskapet har blitt hardrammet av fiskesykdom i det søramerikanske landet, og må nå gjøre store forandringer i organisasjonen for å få bukt med problemene.

- Vi er i prosessen med å tilpasse selskapet den nye virkeligheten. Vi er ennå ikke konkret blitt enige med oss selv i forhold til bemanningsreduksjonen, sier informasjonsdirektør Arne Hjeltnes i Marine Harvest til NA24.

Oppgang i råvaremarkedet
John Fredriksen kan være mer fornøyd med utviklingen i Golden Ocean og Seadrill. Tørrbulkrederiet steg 3,51 prosent til 32,40 kroner, mens riggselskapet Seadrill ble løftet 3,42 prosent til 128,50 kroner.

StatoilHydro holdt seg også på plussiden. Aksjen steg 0,32 prosent til 156,90 kroner mandag etter at oppturen i oljemarkedet fortsatte.

Den geopolitiske risikopremien øker betydelig i oljemarkedet. Tyrkiske styrkers innrykk i Nord-Irak på jakt etter kurdiske opprørere øker premien. Dette skaper usikkerhet om hvordan Irak vil svare på disse handlingene. Situasjonen i området er allerede svært betent. I tillegg vil atomprogrammet i Iran være sentrum for det internasjonale søkelyset. En ny rapport fra det internasjonale atomenergibyrået foreligger og det er ventet at FN vil komme med sin respons til utviklingen i Iran

Aprilkontrakten på et fat nordsjøolje ble omsatt for 97,62 dollar fatet da handelen på Oslo Børs stengte mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere