Skrøt på seg milliardkontrakt

Foto: Privat

Nå sammenlignes henvendelsen fra den fengslede nordmannen i USA med nigeriabrev.

21.03.13 08:45

Politikere, journalister og kongelige har stått i kø for å hylle Waleed Ahmed. Innovasjon Norge utropte ham til Norges svar på Facebook-gründer Mark Zuckerberg overfor NRK og ga ham 150.000 kroner.

Ahmed prøvde også å få gründermiljøet i StartupLab på kroken. Det gikk ikke som planlagt.

Overfor StartupLab hevdet Ahmed at han hadde utviklet et EKG-apparat som han hadde bestillinger på for én milliard kroner. For å få avtalene i havn manglet han kapital. Ahmed kontaktet StartupLab i sin jakt på investorer. De gjennomskuet raskt løgnen.

– Vi avviste henvendelsen på bakgrunn av en komplett urealistisk historie som ikke er ulik nigeriabrev – en historie for god til å være sann. Vår er faring er at de dyktigste gründerne sjeldent er opptatt av denne type staffasje og man hører sjeldent om de, sier Alexander Woxen til Nettavisen NA24.

Ukritisk hurragjeng

StartupLab ble kontaktet av Waleed Ahmed i november 2011.

– Jeg fant henvendelsen, men jeg kan ikke utlevere den da vi er underlagt konfidensialitet. Dette gjelder også i denne saken, sier han.

Woxen er daglig leder i StartupLab i Forskningsparken i Oslo, som blant annet investerer i oppstartsbedrifter. Mange seriegründere og nøkkelpersoner fra tidligere suksessbedrifter har sitt tilholdssted der.

– Det som irriterer meg er den ukritiske hurragjengen som lar seg rive med. Det er mange som kan ha tapt penger på Ahmed, og flere høytstående personer kan ha bidratt til det, sier Woxen.

Har et ansvar

StartupLab har flere ganger hjulpet gründere i etableringsfasen med kapital, nettverk og et arbeidsmiljø. Ledelsen i selskapet er tidligere gründere.

– Det viktigste med denne saken er at kongelige og andre høytstående må være påpasselig seg for ikke bli brukt i et finansieringsspill. Dette burde de eller noen rundt de ha sett. En sak er risikoen for omdømmet til høytstående, men verre er at man indirekte gir kredibilitet til noen som ikke fortjener det og som utnytter det grovt ovenfor andre. Ansvaret hviler også hos dem som lar seg utnytte, sier Woxen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

– Jeg skal ikke utrope meg som smart, men denne historien har en stor logisk brist, fortsetter han.

Han forteller at man ved slike store avtaler ikke er vanlig å bruke investorer. Det er bankfinansiering som gjelder, forutsatt at man har kunder som er kredittverdig.

Rettsmøte på fredag

Det var tirsdag forrige uke Nettavisen NA24 avslørte at nordmannen som sitter fengslet i Los Angeles for svindel knyttet til Justin Bieber-konserter er 21 år gamle Waleed Ahmed. Han har erkjent seg skyldig i å ha svindlet en amerikansk investor for flere millioner kroner.

Les mer: Norsk wonderboy fengslet for Bieber-svindel

Nordmannen har sittet varetektsfengslet i Los Angeles siden slutten av september, viser dokumentene som Nettavisen NA24 har fått tilgang på fra det føderale politiet i USA.

– Jeg har ikke vært i kontakt med klient. Saken i juni regner jeg med blir utsatt. Vi avventer imidlertid dette inntil straffeutmålingen i saken i USA er avklart. Forsto det skulle være et rettsmøte 22. mars, sier Harald Jahren, i Advokatfirmaet Hellerøy & Co, til Nettavisen NA24.

Vet du noe om saken? Tips Nettavisen NA24!

Ahmed er i Norge tiltalt for forsikringssvindel. Saken skal etter planen opp i Follo tingrett til sommeren.

Her er stipendet som Innovasjon Norge ga Waleed Ahmed (PDF-fil)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.