*Nettavisen* Økonomi.

Skrue ikke rikest

Foto: (Don Rosa, Egmont Serieforlaget/Scanpix)

Onkel Skrue bader i penger, men er langt fra den rikeste fantastifiguren. Se lista.

02.08.06 17:56

Det er amerikanske Forbes som tidligere har laget en liste over de femten rikeste oppdiktede figurene verden har sett.

NA24 - din næringslivsavis

Reelle personbaseringer
I USA har det alltid vært stor fascinasjon for de rike, og enda bedre de superrike. De fleste karikaturene i film og tegneserier er ikke helt basert på reelle personer, men kanskje den som er mest kjent for akkurat det er Orson Welles’ portrettering av William Randolph Hearst, i filmen Citizen Kane.

Oliver Stones figur Gordon Gekko, spilt av Michael Douglas, i filmen Wall Street var inspirert av både den dømte innsidehandleren Ivan Boesky og tidsånden som regjerte i det amerikanske aksjemarkedet på 80-tallet. Gekko har fått en velfortjent 14. plass på listen.

Karikaturene på listen er vilt spredt og består av både selskapsledere, gjerrigknarker, omsorgspersoner og rollemodeller.

Julenissen rikest
På førsteplass har Forbes ryddet plass til selveste julenissen. Den snille mannen står oppført med en formue på uendelig, noe som også antakelig trengs for å kunne opprettholde arbeidet. Nissen skal være over 1600 år gammel og ha fødenavnet Nicholas av Myra. Han skal angivelig være født i området som nå heter Anatolia i Tyrkia, men har trukket seg tilbake til nordpolen hvor han har leketøyproduksjonen og New York av uvisse årsaker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Andreplassen har blitt tildelt tegneseriefiguren Richie Rich, og som det vedgår av navnet er han ikke akkurat ubemidlet. Han skal være kjent som den rikeste gutten i verden og han liker å dele formuen med venner, lojale ansatte og en robothushjelp med navnet Irona.

Først på fjerdeplass dukker onkel Skrue opp. Han er da også den eneste som beholder alle pengene i en stor binge og bader i dem. Skrue flyttet til USA fra hjemlandet Skottland og gjorde seg rik på gullgraving. Han er antakelig den gjerrigste av alle på hele rangeringen, og definitivt den rikeste anden verden noen gang har sett. Onkel Skrue skal ifølge Forbes ha hele 50,4 milliarder liggende i badekaret.

Det vil nok kritiske røster bestride - han skal jo ha fantasillioner på kontoen.

Norsk opphav
Roald Dahls sjokoladekonge, Willlie Wonka, har sjetteplassen på listen. Wonka plasserte engang fem billetter av gull i sjokoladeplatene sine. Dette må sees på som et av tidenes beste reklamestunts og medførte enorme salg verden over.

Klikk på bildet for å forstørre.

Atomfabrikkmilliardæren fra kulttegnserien the Simpsons, Montgomery C. Burns, innehar ellevteplassen. Den gjerrige og kompromissløse industrimagnaten på 104 år prøver notorisk å slippe å betale for sikkerheten til både ansatte og miljøet.

Her er Forbes rangering, formuene under er i norske kroner.

Plass - Navn - Formue

1. Julenissen - Uendelig

2. Richie Rich - 151,7 milliarder

3. Oliver "Pappa" Warbucks – adoptivfaren til "Annie" - 61,5 milliarder

4. Onkel Skrue - 50,4 milliarder

5. Thurston Howell III - 49, 1 milliarder

6. Willie Wonka - 49,1 milliarder

7. Bruce Wayne - 38,7 milliarder

8. Lex Luthor - 28,9 milliarder

9. J.R. Ewing - 17,2 milliarder

10. Auric Goldfinger - 7,38 milliarder

11. C. Montgomery Burns - 6,15 milliarder

12. Charles Foster Kane - 6,15 milliarder

13. Cruella De Vil - 5,3 milliarder

14. Gordon Gekko - 4 milliarder

15. Jay Gatsby - 3,68 milliarder

Da artikkelen i Forbes er et par år gammel er det mulig at formuene har endret seg noe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag