NA24.no

Populær idrettsfritidsordning i fare:

Søkte om mer penger – fikk mindre

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Styreleder Bo Pedersen (t.v.) og daglig leder Stein Tore Davidsen frykter Idrettsfritidsordningen (IFO) i Fet blir lagt ned.
FRYKTER FOR FRAMTIDA: Styreleder Bo Pedersen (t.v.) og daglig leder Stein Tore Davidsen frykter Idrettsfritidsordningen (IFO) i Fet blir lagt ned. Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Nå står tilbudet til 43 barn i fare.

Idrettsfritidsordningen (IFO) i Fet søkte kommunen om ekstratilskudd på 20.000 kroner, men fikk 10.000 kroner i kutt. Nå står tilbudet til 43 barn i fare.


– Vi skulle nok aldri ha sendt den søknaden. Da hadde de kanskje ikke visst at vi eksisterte, sier styreleder Bo Pedersen. med en smule galgenhumor.

De siste par årene har IFO, en privat skolefritidsordning drevet av foreldrene, gått med rundt 10.000 kroner i underskudd årlig.

Til tross for at de kun mottar kommunalt tilskudd til 35 barn, aktiviserer de i dag 43 barn i Fethallen etter skoletid.

Redusert tilskudd

– Vi sendte derfor søknad om å få utvide antall plasser til 45, noe som ville gitt oss rundt 20.000 kroner mer i årlige overføringer fra kommunen Hadde vi fått det, ville vi ikke gått i underskudd, og samtidig kunnet opprettholde et godt tilbud, forteller styreleder Bo Pedersen og daglig leder Stein Tore Davidsen.

De visste det ville sitte langt inne å få mer penger, men svaret fra kommunen hadde de ikke drømt om:

«Med henblikk på kommunens økonomi foreslår rådmannen at også IFO må tåle reduksjon i sine utgifter. Rådmannen foreslår å redusere IFOs tilskudd med 10.000 kroner året.» heter det i budsjettforslaget, som ble vedtatt av kommunestyret før jul.

Føler seg nedprioritert

Hadde IFO fått det som de ønsket, ville de mottatt drøyt 90.000 kroner i året. Nå får de litt over 60.000 kroner.

– Vi føler oss nedprioritert. Slik det ser ut nå, er vi bekymret for om det blir idrettsfritidsordning i Fet i framtida, forteller Pedersen.

– Hvor nær framtid?

– Det kan være allerede om ett eller to år. Vi har til nå klart å dekke inn underskuddet ved å bruke oppsparte midler, men sparegrisen er snart tom.

– Skulle hatt IFO over alt

De har vurdert å øke kontingenten.

– Men vi ligger allerede rundt 100 kroner måneden over ordinær SFO. Vi ønsker ikke at dette skal bli noe bare de med god økonomi skal få delta i.

– Hva om dere reduserte antallet elever til 35, som dere jo får tilskudd for?

– Det ville ikke gjort så stort utslag. De faste utgiftene ville stort sett ha vært de samme.

I fjor sto 50 barn på venteliste for å være med på den alternative skolefritidsordningen, som har eksistert siden 2003.

Ser etter kuttmuligheter

– Mange kommer til å bli lei seg hvis dette tilbudet må legges ned, konstaterer de.

For å forhindre dette, leter styret med lys og lykte etter steder de kan kutte.

– Det kan være å kutte ut ukentlig svømming og redusere antallet dager i skiløyper og på skogturer betraktelig. Det blir i så fall et dårligere tilbud for barna, sier Davidsen.

– Det blir helt klart utfordrende å få dette i mål, men vi skal jobbe hardt og være kreative, fortsetter Pedersen.

Fakta: Ifo

Klikk for å åpne faktaboksen
 

  • Fritidsordning for skolebarn 1. -­4. klasse fra Hovinhøgda, Garderåsen og Riddersand skole med fokus på fysiske aktiviteter.
  • Ble etablert i 2003 og drives av foreldrene.
  • Hovedprinsipper for IFO: Gi barn et fritidstilbud mest mulig lik den de ville valgt selv, med mulighet til fysisk aktivitet, omsorg og trygghet, voksenkontakt, positive fritidsvaner og interesser, lek og frie aktiviteter.
  • Hjemmeside: ifoifet.no KILDE: Ifo

Folkehelseperspektiv

Han mener det nærmest er en skandale hvis IFO i Fet går over i historien.

– Det er et folkehelseperspektiv i denne driften. Her lærer barna å være i aktivitet og stimuleres til fysisk fostring, mener styreleder Bo Pedersen.

– Egentlig burde regjeringen sørget for et slikt tilbud ved alle skoler i hele Norge, der barnet kan velge mellom fysisk aktivitet og å sitte og perle.

IFO har i dag fem ansatte. Én full stilling og fire stillinger på rundt 40 prosent hver.

– Har de plass til 39 barn?

I begrunnelsen for tilskuddskuttet, skriver rådmannen blant annet at «Fet kommune har fremdeles god kapasitet ved sine ordinære skolefritidsordninger.»

– 39 av våre barn er elever ved én og samme skole, nemlig Hovinhøgda. Har de 39 ledige plasser dersom vi må legge ned? spør Bo Pedersen.

Verken rådmannen eller rektor ved Hovinhøgda skole var tilgjengelige for kommentarer.

Les flere saker i Romerikes Blad her.


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere