NA24.no

Skudd gir oljerekord

Sist oppdatert:
Et skip engasjert av USAs forsvar skal ha skutt mot iranske fartøyer. Oljeprisen hopper.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters bekrefter en talsmann for det amerikanske forsvaret at at skip engasjert av U.S Military Sealift Command har skutt flere varselskudd mot to speedbåter.

Skipet heter Westward Venture og er et innleid lasteskip. De to speedbåtene nærmet seg skipet og reagerte ikke på radio eller et varslingsbluss. Ifølge USA skjedde dette i internasjonalt farvann i Persia-bukten.

En anonym kilde i det amerikanske forsvaret sier man antar at båtene var iranske, ifølge Reuters. Nyhetsbyrået melder at hendelsen skjedde torsdag morgen lokal tid.

Iransk TV benekter at det var noen konfrontasjon, ifølge TV-kanalen CNBC.

Olje opp
Hendelsen har umiddelbart sendt oljeprisen opp fredag. Verdens oljemarkeder er svært avhengige av skipstrafikken i Persiabukten.

På råvarebørsen i New York har referanseoljen WTI steget mer enn 3 dollar til 119,05 dollar, sammenlignet med prisen torsdag kveld.

Også i Europa har prisen steget markant. Kort tid etter at skytingen ble kjent, koster et fat Brent-olje for levering i juni 117,24 dollar, noe som er ny rekord. Her er oppgangen på rundt 1 dollar fra før skytingen ble kjent og rundt 3 dollar fra torsdag.

Streiker i både Storbritannia og Nigeria hadde allerede bidratt til oljeoppgang fredag, før meldingen om skytingen.

Spent i januar
Også i januar var det spent mellom amerikanske og iranske fartøyer. USA hevdet at iranske speedbåter provoserte og truet amerikanske marinefartøyer.

Iran har hevdet at en video som viste hendelsen i januar er forfalsket.

Den gang ble det ikke løsnet skudd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere