Skuespiller krever over 21 millioner i erstatning fra politiet

KREVER SOLID ERSTATNING: Politiet gjorde omfattende beslag i straffesaken hvor skuespilleren var tiltalt for grovt heleri. Skuespilleren fikk blant annet inndratt smykker og kontanter.

KREVER SOLID ERSTATNING: Politiet gjorde omfattende beslag i straffesaken hvor skuespilleren var tiltalt for grovt heleri. Skuespilleren fikk blant annet inndratt smykker og kontanter.

Var tiltalt for grovt heleri, men ble frikjent. - Frifinnelsen er en alvorlig kritikk av Oslo politidistrikt, sier skuespillerens advokat Per Danielsen til Nettavisen.

03.12.16 21:47

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken i nevneverdig grad.

- Vi skal se på saken og sende vår innstilling til sivilrettslig avdeling i Justisdepartementet, sier politiadvokat i seksjons for organisert kriminalitet Asmund Riegels til Nettavisen.

Skuespilleren i 60-årene har hatt en rekke roller i kjente norske serier og filmer, i tillegg til andre produksjoner, i en årrekke.

Advokat Per Danielsen representerer skuespilleren. Foto: Tommy H.S. Brakstad

Frikjent for grovt heleri

For ett år siden stod hun tiltalt for grovt heleri på 4,4 millioner kroner i Oslo tingrett, men nektet hele tiden straffskyld.

I mars i år ble skuespilleren frikjent, og dommen er rettskraftig.

På tiltalebenken satt også Imran Saber, også kjent i kriminelle miljøer som "Onkel Skrue", og en annen mann.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Saber var tiltalt for heleri av minst 4,4 millioner kroner fra 1994 til 2009, men ble bare dømt for heleri på nærmere 3,3 millioner kroner. Han ble dømt til betinget fengsel i ett år og seks måneder med prøvetid på to år, men anket dommen.

Asmund Riegels,  politiadvokat i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Saber ble også frifunnet på to av punktene i tiltalen, som handlet om å ha gitt ulovlige lån og for å ha truet lånetakerne.

Den andre tiltalte mannen anket også dommen han fikk på 21 dagers fengsel. I tillegg fikk han inndratt 200.000 kroner.

Lang straffeforfølgelse

Hennes advokat Per Danielsen forteller at grunnlaget for kravet på over 21 millioner kroner er at hun er blitt straffeforfulgt i 11 år, inkludert at hun har sittet varetektsfengslet. Erstatning for dette kreves med 300.000 kroner.

I tillegg tok politiet pant i hennes seks eiendommer og andre verdier på i overkant av 104 millioner kroner, ifølge Danielsen.

- Pantsettelsene har hindret hennes næringsvirksomhet. Det er derfor krevd erstatning på vanlig tap og verdistigningstap på til sammen i overkant av 21 millioner kroner, sier Danielsen til Nettavisen.

Imran Saber har anket dommen han fikk i Oslo tingrett. Foto: Privat

- Frifinnelsen av min klient representerer alvorlig kritikk av Oslo politidistriks seksjon for arbeide mot organisert kriminalitet, og av politiadvokat Amund Riegels, som hadde saken i tingretten.

Riegels ønsker ikke å kommentere kritikken som er rettet direkte mot ham overfor Nettavisen.

- Erstatningskravets størrelse understreker kritikkens alvorlighetsgrad og hvor store tap som kan påføres enkeltpersoner som blir utsatt for uberettiget forfølgning av statsapparatet, sier Danielsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.