NA24.no

Skuffelse rammer børsene

(Jarle Aabø)
Sist oppdatert:
Tryner på fersk beskjed.

Torsdagens store nyhet i finansmarkedene var det Den europeiske sentralbanken (ESB) som stod for. Klokken 13.45 kom sentralbanksjef Mario Draghi med sin rentebeslutning.

Her ble det klart at de holder den viktigste styringsrenten uendret på 0,75 prosent.

Mer spenning var det imidlertid knyttet til Draghi sine utfyllende kommentarer, da mange ventet at det ville bli annonsert nye krisetiltak, for å bøte på den prekære situasjonen i eurosonen.

Bakgrunnen for dette var det Draghi selv som hadde sørget for, da han i forrige uke gikk ut og sa at de ville forsvare euroen med alle mulige midler. Noe som fyrte markedene.

På pressekonferansen sa Draghi blant annet at veksten er svak, at inflasjonen antakelig vil falle i tiden fremover, at rentekutt ble vurdert, at det er innenfor deres mandat å gjøre alt for å bevare euroen og at euroen er irreversibel.

Draghi fastholder at sentralbanken står klar til å handle, men det er ikke nok til å gjøre alle tilfreds.

Mario Draghi, sjef for Banca d'Italia og FSB, Financial Stability Board

Bill Gross som leder verdens største obligasjonsfond, PIMCO, sier på Bloomberg at kommentarene til Draghi har mindre futt i seg enn hva han håpte på.

Og det er ikke bare han som er skuffet.

Fall på fall
Etter å ha vært i positivt territorium før nyheten tryner aksjemarkedet i Europa på nyheten.

Oslo Børs er ned 1,23 prosent til 417,71 poeng. Enda verre står det til lenger sør i Europa. I Tyskland senkes Dax-indeksen med 1,5 prosent til 6.653 poeng, men aller verst er ståa i Spania der investorene senker markedet med 3,5 prosent.

Samtidig svekker euroen seg markant og flukten til antatt sikre papirer øker i omfang. Renten på toårige engelske statspapirer faller til rekordlave 0,04 prosent.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Ukjent utfall
I forkant av avgjørelsen var det ting som tydet på at beskjeden kunne komme til å bli av det skuffende slaget.

Årsaken skyldes at Draghi egentlig ikke sa noe som ikke hadde vært signalisert tidligere og at ESB i praksis er avgengig av tyskernes velsignelse, for å få gjennomført nye tiltak. Dette skyldes at Tyskland, som eurosonens største økonomi og som selv har en relativ høy gjeldsgrad, får en betydelig andel av alle nye forpliktelser som ESB påtar seg.

Etter Draghis uttalelse har også Jens Weidmann, presidenten i Bundesbank, blitt sitert på at ESB må passe på at deres uavhengighet krever at sentralbanken respekterer og ikke går utover sitt mandat.

Weidmanns sitater stammer fra et intervju for over en måned siden, men Bundesbank gikk onsdag til det for dem unormale steget at de la ut Weidmanns kommentarer oversatt til engelsk på sine sider.

Målet med dette var sannsynligvis å legge en demper på euforien i forkant av torsdagens beskjeder. Bundesbank har heller ingen kommentarer knyttet til ESBs avgjørelser.

Andre på hold
Torsdag har det også vært rentemøte i den engelske sentralbanken.

Her ble det vedtatt at renten skulle holdes uendret på 0,5 prosent og i tillegg ble det heller ingen endring i sentralbankens vedtatte kvantitative lettelser, som i praksis er pengetrykking. På forrige rentemøte vedtok sentralbanken å øke de samlede verdipapirkjøpene med 50 milliarder pund til totalt 375 milliarder pund.

Begge disse avgjørelsene var som ventet på forhånd.

Også den amerikanske sentralbanken har hatt rentemøte denne uken, og heller ikke her ble det foretatt noen nye former for stimuli.

Onsdag meldte den at nullrente-politikken (0-0,25 prosent for den viktigste styringsrenten) skal opprettholdes til langt inn i 2014. Beskjeden om at verktøykassen til sentralbanksjef Ben Bernanke ble holdt lukket skuffet flere markedsaktører.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere