NA24.no

Skuffelsene i kø

Sist oppdatert:
Investorenes vrede gikk ut over to av de mest profilerte selskapene på Oslo Børs.

Oslo Børs kom ikke over nederlagene, og dermed endte hovedindeksen med en tilbakegang på 0,49 prosent til 414,47 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapene som sto bak skuffelsene figurerte høyt på taperlisten. Norsk Hydro og Fast fikk investorenes vrede mot seg etter at de hadde presentert svake fremtidsutsikter.

Konsernsjef Eivind Reiten i Norsk Hydro holdt kapitalmarkedsdag onsdag. Markedet var spent i forkant av denne presentasjonen, og selskapet leverte nok en skuffelse.

Innfrir ikke
Det var knyttet en del spenning til hva selskapet skulle si om olje- og gassproduksjon for neste, og forventningene lå på rundt 646.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2007. Fasiten fra Reiten & Co var langt svakere. Totalt venter Hydro at selskapet vil ha en produksjon på 605.000 fat oljeekvivalenter i 2007.

Oljeselskapet venter at olje- og gassproduksjonen vil øke til 700.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2010, men også dette er lavere enn tidligere forventet. Kapasitetsbegrensninger og forsinkelse av utbyggingsprosjekter for skylden for den svake utviklingen.

Aksjekursen i Hydro falt 2,97 prosent til 147,25 kroner.

Oljeprisen svekket seg mot slutten av dagen og dette bidro til å gjøre dagen sur for de andre oljeselskapene. Statoil ble også rammet av Hydro skuffende produksjonsguiding. Oljetungvekterne deler flere av de samme feltene og redusert produksjon kan fort ramme Staoil også, som endte ned 1,61 prosent. DNO falt 2,31 prosent til 11,84 kroner.

Lavere oljelagre i USA gjorde at oljeprisen snudde opp etter at Oslo Børs stengte. Et fat nordsjøolje kostet da rundt 63,56 dollar fatet, en oppgang på 0,38 prosent.

Bratt for Fast
I går kveld holdt konsernsjef John M. Lervik i søkemotorselskapet en midtkvartalspresentasjon og kom med skuffende nytt til aksjonærene. IT-selskapet venter en omsetning på 325 millioner dollar i 2007 og ser samtidig bruttomarginer i fjerde kvartal på 81 prosent, det er en nedjustering fra det tidligere meldte 85 prosent.

I tillegg ser Fast press på bruttomarginene for 2007 og justerer ned med rundt fem til seks prosent.

Blant de som solgte seg noe ned i selskapet er fond forvaltet av DnBNOR Kapitalforvaltning. Kapitalforvaltningen til DnB NOR solgt i dag 375.000 aksjer i Fast Search & Transfer og har etter dette 4,98 prosent igjen i selskapet.

Markedet sendte aksjekursen i Fast ned 4,65 prosent til 14,35 kroner.

Torskebakterie
Codfarmers var et tredje selskap som kom med skuffelse til markedet. Torskeoppdretterne har fått problemer med en torskebakterie og må redusere biomassen med to millioner kroner. Dermed blir gjennomsnittlig slaktevekt 8,7 prosent lavere og forventet utslaktet volum i 2007 blir redusert med 200 tonn.

Codfarmers falt 3,6 prosent til 24,10 kroner.

Aksjonærene i Kitron fikk en oppmuntring etter at selskapet fikk en kjempeavtale verdt mellom 80 og 100 millioner kroner de neste tre til fem årene.

- Kunden er en betydelig leverandør av transportutstyr i kollektivsektoren og har strenge krav til kvalitet, skriver konsernsjef Jørgen Bredesen i Kitron.

Kitron-aksjen steg 9,78 prosent til 4,94 kroner og toppet dermed vinnerlisten denne dagen.

Birdstep steg for fjerde dag på rad og endte opp 9,09 prosent til 12,60 kroner. Den siste uke har aksjekursen lagt på seg mer enn 21 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere