NA24.no

Skuffelsene senket børsen

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Dårlig nytt fra USA og Europa ga bred børsnedtur.

En flom av dårlige nyheter var med på å senke børsene onsdag. Selv ikke en sterk oljepris klarte å hindre at Oslo Børs led samme skjebne som de øvrige aksjemarkedene.

Da handelen var over i det norske aksjemarkedet hadde hovedindeksen falt 2,64 prosent til 272,99 poeng.

Lukker pengeboken
Den verste nyheten for markedene var at detaljhandelen i USA fortsatt viser en fallende tendens. I april falt detaljhandelen med 0,4 prosent og med 0,5 prosent hvis bilomsetningen utelates fra statistikken. Økonomene hadde på forhånd ventet en liten vekst, og fallet i april viser en nedgang i åtte av de ti siste månedene.

Les mer: Skuffende detaljhandel i USA

Detaljhandelen gir indikasjoner på hvor mye forbrukerne legger igjen i butikkene. Forbrukerne er trukket frem som en av de viktigste bidragsyterne til at den elendige utviklingen i økonomien kan snu, og står for 70 prosent av den økonomiske aktiviteten i verdens største økonomi. Den formidable oppturen som har vært på børsene de siste to månedene har vært bygget på håpet om at den negative økonomiske utviklingen kan være i ferd med å snu. Fallet i detaljhandelen får enkelte til å nøle om det er tilfelle.

Lavere europeisk produksjon
Fra Europa kom det også flere negative makrotall. Industriproduksjonen for eurosonen falt i mars med 2 prosent og har sammenlignet med mars i 2008 falt med 20,2 prosent. Det er større fall enn hva markedet hadde forventet, og det største årlige fallet siden statistikken ble etablert i 1990.

Les mer: Historisk fall i produksjonen

Nedturen bekrefter hvor alvorlig krisen i den globale økonomien er og at Europa også har en lang vei å gå før veksten igjen blir vekket til live.

Den britiske økonomien vil bruke lang tid på å komme seg tilbake, mener den britiske sentralbanksjefen Mervyn King. Bank of England presenterte en kvartalsvis oversikt som viser at tilstanden i den britiske økonomien er alvorlig. King tegner et negativt bilde og er ikke lystig med tanke på utsiktene.

Les mer: Seiglivet britisk nedtur

Fallende lagre
Den ukentlige lagerrapporten fra de amerikanske myndighetene viste et overraskende fall i både råoljelagrene og i bensinlagrene. Dette ga støtte til oljeprisen som i forkant av rapporten hadde svekket seg på bakgrunn av stigende dollarkurs.

Les mer: Stort fall i oljelagrene

Da Oslo Børs stengte ble kontraktene på nordsjøolje med levering i juni omsatt for 58,22 dollar per fat. Det er en marginal oppgang fra tirsdag.

StatoilHydro falt 1,86 prosent til 137 kroner, og ble som vanlig den meste omsatte aksjen på Oslo Børs. Samlet byttet verdier for 1,9 milliarder kroner hender i den norske oljekjempen. Totalt havnet omsetningen av aksjer og grunnfondsbeviser over Oslo Børs sine systemer på 8 milliarder kroner. Dette er godt over nivået sammenlignet med dagen i forveien.

Presser industrien
De store oljeselskapene legger mer press på leverandørindustrien. Konsernsjefen Rex Tillerson i ExxonMobil har sammen med toppsjefen i det franske oljeselskapet Total holdt en pressekonferanse der de mener at oljeserviceselskapene må bidra til å få ned kostnadene med å lete- og utvinne olje og gass. Dette skyldes at kostnadene ikke er tilpasset det kraftige prisfallet på olje siden i fjor sommer.

Oljeserviceselskapene ble en av de store taperne. Riggselskapet Seadrill ble sendt ned 6,75 prosent til 78,70 kroner, mens Petroleum Geo-Service falt 9,22 prosent til 34,45 kroner. Kursmålet i PGS-aksjen ble oppgradert av to meglerhus, men begge forblir negative til aksjen. Sevan Marine falt 8,71 prosent til 6,92 kroner.

Songa Offshore, riggselskapet der Arne Blystad er største aksjonær, falt 9,49 prosent til 13,35 kroner etter at de la frem sitt resultat etter første kvartal. Songa fikk et resultat før skatt på 36,5 millioner dollar, noe som er en oppgang fra 8,5 millioner kroner i første kvartal 2008. Nå skal de senke gjeldsgraden og det reduserer utsiktene for utbytte. I tillegg var det lite nytt rundt mulige kontrakter til selskapets tre rigger.

Les mer: Songa vil senke gjelden

Flere tungvektere fikk også en tung utvikling. Norsk Hydro falt 5,36 prosent til 30,90 kroner, mens DnB Nor falt 5,67 prosent til 44,90 kroner. DNO la frem sitt resultat for de tre første månedene av året og opplevde at aksjen falt etter flere dager med oppgang. Aksjen ble sendt ned 5,95 prosent til 7,90 kroner.

Dagens tapere
Ability Drilling ble den store børstaperen etter at selskapet meldte at de må stanse utbetalingene til kreditorene. Selskapet klarer ikke betjene gjelden, og vil nå vurdere å selge unna eiendeler som ikke inngår i de fremtidige forretningsplanene. Betalingsstansen vil vare i én måned fremover. Aksjekursen falt hele 36,36 prosent til 0,28 kroner.

Les mer: Riggselskap i trøbbel

Oljeselskapet Artumas Group er også i trøbbel og faller på børsen. Tirsdag meldte selskapet at de er inne i en omfattende restrukturering av virksomheten, og det er usikkerhet knyttet til videre drift. Aksjen falt 20,59 prosent til 0,81 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere