NA24.no

Skuffelser i New York

Wall Street, Børs, USA, NYSE
Wall Street, Børs, USA, NYSE Foto: MARK LENNIHAN (Scanpix)
Sist oppdatert:
Bred nedgang på børsene.

De amerikanske børsene innleder onsdagens handel med negative fortegn.

I Asia og Europa har det bredt seg en pessimistisk tone, og før åpning i USA har også en rekke resultatrapporter og nøkkeltall gitt investorene mye å tenke på.

S&P 500 faller 1,04 prosent til 1.138,77 poeng, mens teknologitunge Nasdaq faller 1,11 prosent 2.294,57 poeng. Industriindeksen Dow Jones er ned 0,10 prosent 10.599,68 poeng.

Banktall
Bankkonsern som Bank of America, Wells Fargo og Morgan Stanley presenterte tidligere onsdag sine kvartalstall, og i hovedsak innfridde de ikke forventningene.

Bank of America la frem et resultat per aksje på minus 60 cents. Det var svakere enn ventede minus 52 cents per aksje.

Morgan Stanley fikk et nettoresultat fra videreført virksomhet på 413 millioner dollar, eller 29 cents per aksje i fjerde kvartal i fjor. Det er en kraftig forbedring fra samme periode i fjor, da konsernet hadde et underskudd på 10,5 milliarder dollar, eller minus 11,35 dollar per aksje.

Ifølge estimater innhentet av Thomson One ventet analytikerne et resultat per aksje på 36 cents. Driftsinntektene endte på 6,84 milliarder dollar, mens analytikerne hadde sett for seg inntekter på 7,81 milliarder dollar.

Wells Fargo la frem sitt fjerde strake kvartal med overskudd. Nettoresultatet endte på 2,82 milliarder, eller 8 cents per aksje. Analytikerne hadde sett for seg et resultat per aksje på 1 cent, ifølge Bloomberg.

- Det er et ganske blandet bilde så langt med tanke på bankenes rapporter. Det er også ganske komplekst på grunn av en del av elementene i regnskapene, så det tar litt tid å analysere rapportene, sier investeringssjef Tim Ghriskey i Solaris Asset Management i New York til Reuters.

Kina-frykt
Samtidig bidrar frykten for at Kina nå forsøker å temme den kraftige økonomiske veksten til dårlig stemning også hos investorene i Nord-Amerika.

I Asia falt børsene for tredje dag på rad onsdag på grunn spekulasjoner om at Kina nå vil forsøke å temme den kraftige veksten. Det er forventninger om at bruttonasjonalproduktet vokste med 10,5 prosent i fjerde kvartal, og det kan gjøre at myndighetene i Kina vil komme med virkemidler som gjør at veksten ligger innenfor mer kontrollerte rammer.

Onsdag ble det klart at de har bedt enkelte banker om å stramme inn utlånsvirksomheten.

- Vi kan vente oss at selskapsrapportene stjeler overskriftene i dag, men det kommer også til å være fokus på det som skjer i Kina. Det ser ut som om kineserne ønsker å legge noen bånd på likviditeten, noe som vil begrense ekspansjonstakten i økonomien, men som også vil ha en større effekt på den globale økonomiske veksten, sier Angus Campbell i Capital Spreads i London til Bloomberg.

Kina har blitt pekt på som selve motoren bak den globale økonomiske opphentingen som er i gang. Etter at den amerikanske økonomien gikk inn i resesjon desember 2007 har den globale økonomien haltet. Sterk vekst i fremvoksende økonomier har derimot dempet nedgangen i verdensøkonomien, og står nå for store deler av veksten.

Nøkkeltall
Flere makrorapporter fra USA ble også presentert onsdag.

Igangsettingen av nye boliger falt med 4 prosent til 557.000 i desember. Ifølge Bloomberg forventet økonomene at igangsettingen ville ligge på 575.000 i november.

Samtidig viser tallene fra det handelsdepartementet at antallet byggetillatelser steg med 10,9 prosent til 653.000 i årlig veksttakt. Her ventet økonomene en oppgang 0,2 prosent til 580.000.

Produsentprisindeksen steg med 0,2 prosent i desember. Når det gjelder kjerneprodusentprisindeksen, der de volatile matvare- og energiprisene er holdt utenom, var denne uforandret i forrige måned. I forkant hadde økonomene forventet at produsentprisene ville være uendret, mens kjerneprodusentprisene ville stige med 0,1 prosent. Energiprisene falt med 0,4 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere