*Nettavisen* Økonomi.

Skuffelser senker Wall Street

Foto: (Scanpix)

Dårlig nytt gir dårlig start for børsene.

08.01.09 16:15

Resultatvarslene fortsetter å strømme inne. Denne gangen er det en butikkjempe som sender Wall Street ned.

NA24 - din næringslivsavis

For andre dag på rad faller de tre nøkkelindeksen i New York. Utviklingen på den brede S&P 500-indeksen viser en tilbakegang på 0,69 prosent til 900,37 poeng. Teknologitunge Nasdaq Composite faller 0,46 prosent til 1.591,63 poeng, mens den kjente Dow Jones Industrial Average blir sendt ned 0,79 prosent til 8.700,33 poeng.

Varehusgiganten Wal-Mart melder at omsetningen økte desember, men selv ikke salgsvekst i den viktige julemåneden for supermarkedene til Wal-Mart er nok til at selskapet unngår å sende et resultatvarsel for fjerde kvartal. Økte kostnader motvirker omsetningsveksten og gjør at Wal-Mart kutter forventet resultat fra videreført virksomhet fra forrige guiding på 1,03-1,07 dollar per aksje til 0,91-0,94 dollar per aksje for fjerde kvartal.

Markedet reagerer med å sende aksjen ned hele 9 prosent rett etter åpningen.

Les mer: Gigant guider ned

Rapporten fra de andre detaljhandlerne viser også skuffende omsetning i forbindelse med julehandelen. Det er med på å skuffe markedet, og peker på hvor viktig forbruket er i den amerikanske økonomien.

Det amerikanske arbeidsmarkedet blir viet mye oppmerksomhet blant økonomene denne uken. I tillegg til stadige rapporter om at bedriftene tyr til masseoppsigelser har det kommet flere viktige jobbstatistikk. Det neste døgnet er det også duket for månedens viktigste rapport.

Onsdag kom tall fra konsulentbyrået ADP som viser at 693.000 stillinger forsvant fra det private næringslivet i desember. Stillingskuttene var langt høyere enn hva økonomene hadde forventet, og tilsier at det vil ta tid før arbeidsmarkedet vil vise bedring.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Torsdag ettermiddag presenterte arbeidsdepartementet i USA ferske tall som viser at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 24.000 til 467.000 i forrige uke. Utviklingen er en overraskelse i forhold til hva økonomene hadde ventet. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News ventet økonomene at 545.000 førstegangssøkende skulle møte opp på arbeidskontorene.

Likevel er det ikke bare godt nytt som kommer fra USA. Antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke steg til 4.611.000 og ligger nå på det høyeste nivået siden november 1982.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.