*Nettavisen* Økonomi.

Skuffende fall i tilliten

Wall Street Megler Trader Aksjer Xbørs Foto: JUSTIN LANE (Scanpix)

Amerikanerne har fått svekket tilliten i løpet av oktober.

16.10.09 16:05

Forbrukersentimentet viser skuffende utvikling i USA.

Den foreløpige undersøkelsen for oktober fra Reuters i samarbeid med universitetet i Michigan er ordnet som en indeks, og denne falt til 69,4 i oktober fra 73,5 poeng i september.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg at indeksen ville være uendret på 73,5 poeng.

Delindeksen som følger forventningene falt til 67,6 fra 73,5 i september, mens den nåværende situasjonen falt til 72,1 poeng fra 73,4 poeng måneden før.

Undersøkelsen følger også inflasjonsanslagene og 12 måneders inflasjonen steg til 2,8 prosent i oktober fra 2,2 prosent i september. Fem års inflasjonsanslag steg med ett prosentpoeng til 2,9 prosent.

Forbrukertillit
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag