NA24.no


Shanghais skyline.
Shanghais skyline. Foto: Mstyslav Chernov (Wikimedia)

Skuffende industritall fra Kina

- Gir vann på mølla for dem som hevder kinesisk økonomi står overfor kollaps.

Helgens industritall fra Kina skuffer i forhold til økonomenes forventninger, til tross for myndighetenes stimulansetiltak for å støtte den bremsende økonomien.

I august steg industriproduksjonen med 6,1 prosent fra august i fjor, mens det ifølge Bloomberg var ventet en vekst på 6,5 prosent.

I årets åtte første måneder steg faste investeringer med 10,9 prosent, mindre enn forventningene på 11,2 prosent.

I en morgenrapport mandag peker Handelsbanken på at «stimulansetiltakene ikke har hatt den ønskede virkning på realøkonomien, i alle fall ikke ennå».

- Både industriproduksjonen og faste investeringer skuffet, mens detaljomsetningen var lyspunktet med litt høyere vekst enn ventet, skriver seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

På årsbasis steg Kinas detaljomsetning med 10,8 prosent i august, mot ventet 10,5 prosent.

- Disse tallene gir vann på mølla for dem som hevder kinesisk økonomi står overfor kollaps. Dette mener vi er noe overdrevet. For tjenestesektoren vokser fortsatt; husholdningene har penger og bruker dem; og bilproduksjonen vokser friskt. Dette er tegn på at kinesisk økonomi er i ferd med å rebalanseres, mener Mork.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere