NA24.no

Foto: JUSTIN LANE (EPA)

Skuffende ledighetstall fra USA

Sist oppdatert:
Langt flere mistet jobben enn hva markedet trodde på forhånd.

Arbeidsmarkedsraporten fra de amerikanske myndighetene viser at fallet i sysselsettingen utenom jordbruket ikke følger forventningene. Flere står nå uten jobb i USA, samtidig øker arbeidsledigheten, i tråd med forventningene til økonomene.

NA24 - din næringslivsavis

I septemeber forsvant 263.000 navn fra lønningslistene i USA. Det er en økning fra et fall i sysselsettingen på 201.000 i august. Samtidig øker andelen arbeidsledige til 9,8 prosent fra 9,7 prosent i august.

Økonomene hadde forventet at sysselsettingen ville falle med 170.000 og at ledigheten ville stige til 9,8 prosent, viser estimater fra Bloomberg.

Tallene fra de amerikanske myndighetene inneholder også revideringer av sysselsettingen for august. Opprinnelig ble det rapportert at 216.000 amerikanere mistet jobben i august, men dette ble revidert til 201.000. Ledighetsraten forble uendret på 9,7 prosent.

Arbeidsuken falt med 0,1 timer til 33 timer, mens økonomene ventet her at arbeidsuken ville forbli uendret på 33,1 timer. Gjennomsnittlig timelønn økte med 0,01 dollar til 18,67 dollar per time.

Siden resesjonen startet i desember 2007 har 7,6 millioner amerikanere mistet jobben. Samlet står nå 15,1 millioner uten jobb og det har medført en dobling i ledigheten. Flere økonomer har stilt seg tvilende om bedringen i den amerikanske økonomien vil klare å gi sterk nok vekst slik at amerikanske bedrifter igjen kan startet sysselsettingen.

Industrien mistet 51.000 arbeidsplasser i løpet av september og 64.000 navn ble strøket fra lønningslistene innen bygg og anlegg. Innen tjenestesektoren forsvant 147.000 jobber og det er innen denne sektoren de fleste amerikanerne er ansatt. Myndighetene kuttet også 53.000 jobber innen det offentlige, mens for sosial- og helsesektoren økte sysselsettingen med 19.000.

Employment report - USA
Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.

Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.

Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene, og i den rapporten fokuseres det mest på selve sysselsettingen. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.

Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere