NA24.no

Skuffende Statoil-rekord

Sist oppdatert:
Statoil-sjef Helge Lund leverer rekordhøye kvartallstall, men skuffer likevel markedet.

Statoil hadde i første kvartal driftsinntekter på 108,4 milliarder kroner, en kraftig økning fra samme periode i fjor da inntektene havnet på 82,5 milliarder.

Det rekordhøye kvartalsresultatet er imidlertid rett i underkant av hva analytikerne hadde ventet, konsensus lå ifølge TDN Finans på 112,4 milliarder kroner.

Statoil-kursen falt 0,72 prosent til 206 kroner kort tid etter børsåpning klokken 09.

Oljekonsernets resultat før finans og skatt endte på 31 milliarder kroner, opp fra 19,8 milliarder i første kvartal 2005. Det var på forhånd ventet 31,6 milliarder kroner.

Nettoresultatet endte på 10,3 milliarder, mot ventet 10,4 milliarder.

Olje- og gassproduksjonen ble i første kvartal på 1.237.000 oljeekvivalenter pr. dag. mot ventet 1.254.000 fat pr. dag.

NA24 - din nye næringslivsavis.

- Total olje- og gassløfting i første kvartal 2006 var 1.232.000 fat olje ekvivalenter pr. dag, sammenlignet med 1.189.000 fat olje ekvivalenter pr dag i første kvartal 2005. Dette innebærer et lite underløft i første kvartal 2006, skriver selskapet i kvartalspresentasjonen.

Hjulpet av høy oljepris
Litt fakta bak tallene kan være nødvendig. I første kvartal 2006 var gjennomsnittlig oljepris på 60,9 dollar pr. fat, mot 46,6 dollar pr. fat i første kvartal 2005. Det tilsvarer en økning på 31 prosent. Også dollaren var mer verdt i første kvartal enn hva den var i samme periode året før. Den gjennomsnittlige dollarkursen i første kvartal var på 6,67 kroner mot 6,28 kroner i første kvartal 2005.

Gjennomsnittlig oljepris målt i norske kroner var i første kvartal på 406 mot 293 i samme periode året før. Dermed er oljeprisen 39 prosent høyere sett fra år til år.

Gassprisen var hele 53 prosent høyere i første kvartal 2006 enn hva tilfellet var i samme periode året før.

Høyere produksjon- og letekostnader
Produksjonskostnadene pr. fat økte til 23 kroner, mens de i samme periode året før hadde en produksjonskostnad pr. aksje på 22,70 kroner.

Selskapet melder om økt leteaktivitet der undersøkelsesutgiftene økte til 1,7 milliarder kroner i første kvartal fra 0,7 milliarder i samme kvartal 2006. Økningen skyldes høyere leteaktivitet og mer kostbare brønner.

Reaksjonene
Analytikerne var optimistiske i forkant av resultatfremleggelsen og selv om Statoil leverte noe under flere av forventningene, så vil ikke alle analytikerne gjøre noe med estimatene.

- Jeg synes det var marginalt lavere produksjon, sier analytiker John Olaisen i Carnegie til NA24 iMarkedet, men tror ikke det er nok til at det blir noen særlige forandringer i estimatene.

- Det var noe høyere skatt enn ventet samtidig som avskrivninger pr. fat også var høyere, fortsetter Olaisen til NA24 iMarkedet.

Ellers mener Carnegie-analytikeren at tallene fra Statoil ved første blikk var helt greie.

- Aksjen faller på lavere oljepris, og det vil bli marginale forandringer i estimatene, avslutter Olaisen til NA24 iMarkedet.

Analytikerkollega Lars Marius Furu i Fondsfinans sier til NA24 iMarkedet at tallene var helt i tråd med forventningene.

- Noe høyere produksjon i Norge og noe bedre underliggende tall enn hva jeg hadde ventet, sier Furu til NA24 iMarkedet.

Ellers mener også Furu at produksjonen var på linje med markedet.

- Ingen endring i guiding og aksjen handles som om ingenting har skjedd, avslutter Furu.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere