NA24.no

Skuffende vekst gir økt oljeskatt

Sist oppdatert:
Den britiske Labour-regjeringen innrømmer nå at veksten i 2005 er skuffende, og varsler økt oljeskatt for å bedre finansene.

Den britiske finansministeren Gordon Brown nedjusterte mandag anslaget for vekst i nasjonalproduktet i 2005. Nå venter han en vekst på 1,75 prosent, mens regjeringens forrige anslag, fra mars, var 3-3,5 prosent.

Dette er den største nedjusteringen av vekstanslag siden Gordon Brown ble finansminister i 1997, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News.

- Dette er det tøffeste og mest utfordrende året for økonomien, sier Brown i en halvårlig redegjørelse for parlamentet. Den konservative opposisjonen lot ikke anledningen gå fra seg til høylydte mishagsytringer over den nedjusterte prognosen, ifølge nyhetsbyråer.

Oljeskatt
Den nedjusterte veksten går også ut over statsfinansene, som ventes å vise et underskudd på 10,6 milliarder pund i 2005.

Brown varslet i sin redegjørelse at en ekstra oljeskatt på britisk sokkel vil bli doblet fra 10 til 20 prosent.

Samtidig varsles det tiltak for å stimulere aktiviteten for marginale felt på sokkelen.

Nedjusterer 2006 også
For 2006 venter Brown nå en vekst på 2-2,5 prosent. I mars var anslaget for 2005 3 prosent.

Brown begrunner nedjusteringene med den høye oljeprisen, som bidrar til å dempe veksten i land som ikke er oljeeksportører, samt økt konkurranse fra Asia.

Likevel peker Brown på at den britiske økonomien nå har vist vekst kombinert med lav inflasjon i 34 kvartaler på rad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere