*Nettavisen* Økonomi.

Skuffende vekst i USA

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Veksten i den amerikanske økonomien skuffer stort.

30.01.08 15:20

Bruttonasjonalprodukt i USA havnet langt under forventningene.

NA24 - din næringslivsavis

Selv om tallene fra det amerikanske handelsdepartementet viser en vekst er økonomien svært skuffende. Det viser de foreløpige tallene som ble sluppet onsdag ettermiddag.

I fjerde kvartal økte BNP med 0,6 prosent på årlig basis, mot en vekst på 4,9 prosent i tredje kvartal.

Økonomene ventet en vekst på 1,2 prosent i månedene oktober til og med desember.

Samtidig som veksten avtar har inflasjonene økt kraftig. I fjerde kvartal viser prisindeksen PCE en vekst på 4,9 prosent, mot 1,8 prosent i tredje kvartal.

Boligkomponenten i vekstanslaget falt med 23,9 prosent i fjerde kvartal og det reduserte BNP med 1,18 prosentpoeng.

For hele 2007 viser økonomien en vekst på 2,2 prosent. Det er den laveste veksttakten siden 2002 da BNP-veksten var på 1,6 prosent. Til sammenligning lå snittveksten i den amerikanske økonomien på 2,9 prosent i 2006.

GDP - USA
Gross Domestic Product. Tilsvarer bruttonasjonalprodukt (BNP) i Norge. Det mest brukte målet for (veksten i) samlet verdiskapningen i et land, inkludert både privat og offentlig forbruk samt investeringer, tillagt eksport, men fratrukket import. Målet er pengeverdi.

I USA kommer tallet i tre versjoner, først et anslag (advanced), så et foreløpig tall (preliminary) og til slutt et endelig tall (final). I USA fokuseres det mest på kvartalsvise tall som viser en årlig endringstakt. Fokus er på realveksten, altså korrigert for prisvekst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag