NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(Reuters /Scanpic\x)

Skuffet og avventende

Sist oppdatert:
Svake kvartalsresultat sendte de amerikanske litt aksjene ned mandag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Mandag falt aksjene på Wall Street. Sesjonen var preget av avventende investorer i forkant av alle kvartalsresultatene og de økonomiske makrotallene, som kommer senere i uken.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapene fortsetter å skuffe markedsforventningene. Fredag var det giganten General Electrics, mens den fjerde største banken i USA, Wachovia, og det nederlandske konglomeratet Royal Philips Electronics skuffer mandag.

- General Electric og Wachovia har satt standarden fir resultatsesongen, men markedet faller fortsatt ikke sammen. Oppfattelsen om at denne resultatsesongen ikke kommer til å bli bra og at vi får negative signaler er allerede i stor grad priset inn, sier sjefmarkedsøkonom Peter Cardillo, ifølge MarketWatch.

Skuffer
Wachovia overrasker markedet med å fremskynde tallfremleggelsen med fire dager. Vel så overraskende er tapet de presenterer.

Tapet beløp seg til 14 cents per aksje i første kvartal, noe som er en klar nedgang fra tilsvarende periode året før da de hadde et overskudd på 1,20 dollar per aksje. Analytikerne hadde ventet at Wachovia ville legge frem et resultat på 40 cents per aksje. Nå kutter banken i utbyttet og må hente friske midler for å bedre kapitaltilgangen.

Store tap knyttet til den anstrengte situasjonen i kredittmarkedet tvinger Wachovia til å gjøre større kutt utbyttebetalingen. Nå foreslår selskapet å betale ut 37,50 cents per aksje i utbytte til aksjonærene. Tidligere har de foreslått 64 cents. Tiltaket skal spare 2 milliarder dollar årlig.

- Vi kom åpenbart ut med flere dårlige finansnyheter. Oppsiden er at vi fikk detaljtall som endte litt bedre enn ventet. Det ser ut som at de delvis utlignet hverandre, sier Ryan Detrick hos Schaeffer's Investment Research, ifølge Asscoiated Press.

Aksjen raste med om lag 10 prosent.

Større uro i finans
Samtidig sørger avisartikler der det spekuleres i at Credit Suisse må ta nedskrivninger på inntil 5 milliarder dollar for at hele sektoren faller.

USAs største bank, Citigroup, faller etter at en analyse fra meglerhuset Merrill Lynch trekker frem at bankens resultater vil bli svekket av uroen i kapitalmarkedet. I analysen blir estimatene tatt ned som følge av at Citigroup kan bli ytterligere rammet av problemene i markedene.

Det nederlandske elektronikkselskapet Philips la tidligere mandag frem skuffende tall for første kvartal. Sviktende salg av TV-er bidrar til lavere resultater og viser at det ikke bare er det amerikanske selskapene som sliter.

Bedret detaljhandel
Detaljhandelen i USA steg med 0,2 prosent i mars, det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Hvis en utelater bilomsetningen steg detaljhandelen med 0,1 prosent. Tilsvarende statistikk for februar ble revidert til minus 0,4 prosent fra minus 0,6 prosent som opprinnelige ble meldt.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at detaljhandelen ville ligge helt flat i årets tredje måned, mens forventningene til detaljhandelen utenom bilomsetningen var ventet å vise en oppgang på 0,2 prosent.

Blockbuster har lagt frem et bud på elektronikkforhandleren Circuit City. Budet inneholder en premie på over 50 prosent hvis det øvre intervallet som er indikert blir innfridd. Totalt prises Circuit City til 1,35 milliarder dollar basert på budet fra Blockbuster.

Aksjemarkedet fokuserer også på det som frem under G7-møtet i Washington. Finansministerne i de mektigste industrilandene i verden uttrykker bekymring for utviklingen til den amerikanske valutaen. Samtidig bekrefter de det alle andre har sagt over en lengre periode. Nemlig at den amerikanske økonomien står foran en utfordrende periode for å komme ut av nedgangsperioden de er inne i.

Oljerekord
På Nymex koster et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i mai, 111,76 dollar fatet, som er ny sluttrekord. Dette er en oppgang på 1,5 prosent og i løpet av sesjonen ble oljen notert til 111,99 dollar, som er den nest høyeste prisen noensinne. Prisene er nå hele 76 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Siden 18. september har oljeprisen steget med hele 37 prosent samtidig som dollaren har svekket seg med 12 prosent mot euroen, ifølge Bloomberg. Dette var datoen da den amerikanske sentralbanken begynte å kutte USAs rentenivå.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -0,12% til 12.311,09

Nasdaq -0,63% til 2.275,82

S&P 500 -0,29% til 1.328,98

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere