NA24.no

Skuffet over oljeskatt

(Reuters/Scanpix)
Russland reagerer med skuffelse på at Hviterussland vil skattlegge oljen deres.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Talsmann for Russlands økonomidepartement, Maxim Medvedkov, sier at Moskva er veldig skuffet og at det ikke var grunnlag for at Hviterussland skal skattlegge landets oljeeksport, ifølge bbc.co.uk.

NA24 - din næringslivsavis

Kort tid før jul signaliserte Russland at deres til da nærmeste allierte, Hviterussland, også måtte punge ut dobbelt så mye for gassen. Det er det statskontrollerte russiske selskapet Gazprom som truet med å stenge igjen kranene i 1. nyttårsdag dersom de ikke godtok kravet.

Dobbel gasspris
Med god hjelp fra bitende kulde kom Russland og Hviterussland til enighet to minutter før tidsfristen gikk ut. Foruten en høyere pris fikk russerne også en eierandel på 50 prosent av rørledningen som går gjennom Hviterussland og til Europa. Men så slo hviterusserne tilbake ved å skattlegge russernes oljeeksport.

Landet, som nå betaler 100 dollar for gassen som tidligere kostet 47 dollar, sier at de vil skattlegge Russland med 45 dollar per tonn olje.

Påvirker ikke oljeprisen
Analytikere mener at utspillet ikke er sannsynlig til å påvirke oljeprisen, men at kan lage kortsiktige problemer for raffineriene i blant annet Tyskland. Årsaken er at Russland transporterer rundt en femtedel av sin oljeeksport gjennom Hviterussland. Mye av denne oljen fraktes til raffinerier i Tyskland og Polen.

Men det russiske oljeledningsmonopolet Transneft er ikke bekymret for skattleggingen.

- Hviterussland kan ikke innføre noen eksport eller tilleggsavgifter, fordi oljen tilhører Russland, sier Transnefts visepresident Sergei Grigoryev, til Reuters.

OECD har tidligere signalisert at de er svært bekymret for utviklingen i det statseide gasselskapet Gazprom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere