Gå til sidens hovedinnhold

Skulle glede byens innbyggere - endte med personlig milliongjeld

«Luksusfellen»

Pål Henning ønsket å gi Molde et nytt kulturtilbud med musikkfestivalen Skyhøyt. Det ble en fiasko. Nå sitter han med personlig milliongjeld.

Fra sin jobb i flytårnet på Årø lufthavn, drømte flyleder Pål Henning Ilstad (47) om å starte noe nytt og spennende i Molde. Drømmen formet seg til en plan om å starte en ny musikkfestival, Skyhøyt, med noen av Norges største artister. Lite visste han at drømmen skulle lede han til festivalfiasko og milliongjeld.

- Forventningen var at 4-5000 mennesker skulle komme og kose seg, og ha en fantastisk opplevelse. Molde er en by der kulturtilbudet er styrt av panorama, fotball og jazz. Vi ville bringe noe annet inn i hverdagen her, forklarer Pål Henning til Nettavisen.

Han snakket med folk som arbeidet i bransjen og fikk alltid oppmuntrende tilbakemeldinger når han delte planen med andre.

- Alle sa til meg «Dette er dritbra! Dette må du bare få til!» Det ildna opp under mitt eget engasjement.

Engasjementet var så stort og personlig at Pål Henning investerte tungt i festivalen med både egen kapital – og tok opp forbrukslån. Problemene kom da det ble klart at for få billetter ble solgt. Da festivaldagene nærmet seg begynte artister å trekke seg. Det ble tydelig at Skyhøyt 2017 gikk mot å bli en festivalfiasko.

For å klare å rydde opp i de store økonomiske problemene, gikk Pål Henning til «Luksusfellen». Økonomiekspertene, Hallgeir Kvadsheim og Lene Drange, reiste til Molde for å få en oversikt. De kunne fortelle han at han sitter med usunn gjeld på 2.1 millioner kroner med en snittrente på 17.1%. Det var 600.000 kroner mer enn han selv var klar over.

- Fordi du ikke betjener den, vil alt dette gå til inkasso og da kommer [kreditorene] til å gå etter alt du har: Sparekontoen til din sønn, din fine leilighet og dine tre biler. Og ikke minst må du hver måned ha maksimalt lønnstrekk, sier «Luksusfellen»-eksperten, Lene Drange, til han.

Hvordan det gikk da økonomiekspertene reiste til Molde, kan du se i kveldens episode av «Luksusfellen» på TV3 klokken 20.30.

Seiglivet avliving av festivalen

- Det var en seiglivet avliving. Vi snakket med artistene og var i forhandlinger helt fram til det sa stopp, sier Pål Henning.

Det hadde vært en del usikkerhet nesten hele veien inn mot festivaldagene. Pål Henning håpet på at de skulle klare å lande prosjektet, men beskriver kollapsen som et korthus som raste veldig fort sammen da den første artisten trakk seg.

- Det store spørsmålet var helt klart «Hva nå?» Hva skulle jeg si til folk – alle dem man har skuffa? Det første jeg tenkte på var publikummet og alle de som hadde kjøpt billetter. Det river i meg hver dag.

Skuffelsen og skyldfølesen

- Hjertet mitt blør for å få til noe. Når man da skuffer, blir fallhøyden ganske stor mellom hva man forventet å få, og det som ble utfallet – altså ingenting.

I klippet øverst i saken kan du se hvordan Pål Henning blir konfrontert av økonomiekspertene. Igjen står han med et personlig dilemma. Den eneste måten for han å berge seg økonomisk, er å slå selskapet som arrangerte festivalen konkurs. Likevel ønsker han ikke å slå selskapet konkurs ettersom det vil gå utover de som kjøpte billetter til festivalen.

Pål Henning sier til «Luksusfellen»-ekspertene at han trenger et par-tre måneder for å bedre situasjonen, men får tilbake et klart svar om at det ikke vil la seg gjøre:

- Du har ikke den tiden. Kreditorene krever svar innen en og en halv uke. Deretter skal vi forhandle, når det er ferdig. Det er akkurat innenfor tidsfristen for at du ikke får et lønnstrekk på to år – som gjør at vi ikke kommer frem til noe, svarer økonomieksepert Lene Drange.

Hvilket valg Pål Henning ender opp med å ta, kan du se i kveldens «Luksusfellen»-episode klokken 2030.

Har du sett disse «Luksusfellen»-klippene fra tidligere episoder?

Kommentarer til denne saken