Gå til sidens hovedinnhold

Skyhøy rente for Norske Skog

Heftig rentepåslag når Norske Skog låner penger.

Nordea Markets og Pareto Securities var tilretteleggerne da Norske Skog hentet 750 millioner kroner i nye obligasjonslån. Men Norske Skog måtte godta en skyhøy rente.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Norske Skog fikk 580 millioner kroner og 170 millioner kroner i to nye obligasjonslån.

Dette er i henhold med hva selskapet har meldt tidligere. Lånet på 580 millioner kroner er et obligasjonslån på fem år med fast rente, mens lånet på 170 millioner kroner løper også over fem år med en flytende rente.

Kupongrenten er på 15,5 prosent for obligasjonslånet med fast rente, mens lånet med flytende rente har et påslag på 1.150 basispunkter over Nibor. Tre måneders Nibor, også kalt den norske pengemarkedsrenten, er på 1,95 prosent, og ligger på historisk lave nivåer.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Norske Skog har kjøpt tilbake 237 millioner kroner i pålydende verdi av obligasjonslånet NSG 16. Lånet forfaller i mars 2012, og tilbakekjøpet ble gjort til kurs 83.

Fornøyde
Selv om Norske Skog må betale en svært høy rente, så er de fornøyd.

– Vi er fornøyd med dette vi, sier kommunikasjonsdirektør i Norske Skog Tom Bratlie til NA24.

– Men er ikke dette en veldig høy rente?

– Det er den rente vi må betale i dagens marked og det må vi forholde oss til, sier Bratlie.

Han forteller at dette går til å styrke den generelle finansiering og til å generelle formål.

– Har dere planer om å hente penger ved en senere anledning?

– Det ser jeg ingen grunn til å kommentere nå, sier Bratlie og viser til at de løpende vurderer behovet for finansiering.

Økte spreader
– Det er høye kredittspreader i markedet nå. Etter noen måneder da spreadene gikk ned har det den siste perioden blitt høye generelle kredittspreader igjen. Det har særlig skjedd de siste to ukene, sier Anders Eide i Arctic Securities til NA24.

Han er sjefen for strukturert finans og rentebordet til Arctic, men ønsker ikke uttale seg om rentene Norske Skog fikk. De har ikke dekning på kredittsiden på Norske Skog, og derfor har han ikke fått sett på dette enkelte tilfellet. Likevel peker han på at det er en riktig utvikling i obligasjonsmarkedet.

– Det er gledelig at det i det hele tatt skjer emisjoner i kredittmarkedet, sier Eide, og viser til at markedet tilnærmet har vært stengt i en lang periode.

At high yield-selskaper som Norske Skog klarer å hente penger er også positivt.

Flere har hentet
Flere andre selskaper har den siste tiden hentet inn penger i obligasjonsmarkedet. Aker Solutions hentet i forrige uke 2,1 milliarder kroner i et obligasjonslån der påslaget på Nibor var 475 basispunkter.

Yara plasserte i begynnelsen av juni et obligasjonslån på 500 millioner dollar i det amerikanske markedet. Der havnet kupongrenten på 7,875 prosent per år, og påslaget er på 424,6 basispunkter på amerikansk statsobligasjonsrente. Lånet løper frem til 11. juni 2019.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot