*Nettavisen* Økonomi.

Skyter ned ny tollgrense

Leder i Venstre Trine Skei Grande og leder i KrF Knut Arild Hareide har fått igjennom at tollgrensen blir 350 kroner. Med frakt og forsikringskostnader. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

- Politikerne kan slå seg på brystet, men i praksis så har de nesten ikke gjort noe som helst.

21.11.14 12:43

Regjeringen og samarbeidspartnerne Venstre og KrF har i sin budsjettavtale blitt enige om å øke tollgrensen til 350 kroner.

I praksis er dette imidlertid som symbolpolitikk å regne. Grunnen er at det er 350 kroner inkludert frakt og forsikringskostnader, noe som gjør at det egentlig ikke blir noen særlig endring.

Forbrukerrådet er blant de som har har ivret for en økning av grensen. De har ønsket en heving fra 200 til 1.000 kroner.

- Er det med frakt, så blir det ikke rare endringen, sier Randi Flesland, Forbrukerrådets direktør til Nettavisen.

- Det ble veldig mye mindre enn det vi hadde håpet. Flertallet og forbrukerne ønsket at grensen skulle ønskes.Når grensen økes så lite er det enda viktigere at det gjøres noe med fortollingsgebyret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Randi Flesland og Forbrukerrådet har ønsket en heving til 1.000 kroner. Foto: Carina Charlotte Carlsen (Nettavisen)


Hun får gehør av en av de som har gått hardest ut mot en økning.

- Da er det omtrent ingen endring og nesten det samme som det har vært til nå, sier Einar Øgrey Brandsdal til Nettavisen.

- De kan slå seg på brystet
Han har grunnlagt Netthandelen og er en storaktør på nettsalg.

Øgrey peker på at dette er et spill for galleriet.

- Da kan sikkert politikerne slå seg på brystet og si at de har økt, men i praksis så har de nesten ikke gjort noe som helst.

Han tror imidlertid at det vil bli en endring på sikt, men at den vil gå motsatt vei.

- Jeg er sikker på at politikerne ser at dette er feil og at grensen i fremtiden vil bli senket til null, slik at det blir moms fra første krone, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Einar Øgrey Brandsdal har rast mot den foreslått økningen. Han er nok mer fornøyd med sluttresultatet. Foto: Joakim Løschbrandt (Mediehuset Nettavisen)


Ikke endret før nå
I 1975 ble det innført en momsgrense på 200 kroner, som siden har ligget stabilt.

Regjeringen foreslo imidlertid å øke denne til 500 kroner, noe som ville gjort det billigere for nordmenn å netthandle varer under 500 kroner fra utlandet.

Det ble imidlertid mye rabalder knyttet til forslaget og flere spådde at det kunne føre til butikkdød i Norge. Grunnet at utenlandske nettbutikker ville få et betydelig konkurransefortrinn.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.