*Nettavisen* Økonomi.

Skyter ned Solhjells sære krav

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Ville forby kjøpesenterbygging.

Norges kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner (H), meddelte at han har som mål å fjerne den skjerpede kjøpesenterforskriften som den tidligere regjeringen gikk inn for å innføre.

- Jeg har startet arbeidet med å fjerne kjøpesenterforskriften, meddelte Sanner fra talerstolen under Virke-konferansen, onsdag.

Forbud mot nye kjøpesentre
Til Nettavisen NA24 poengterer Høyre-politikeren at det er forslaget om en ytterligere skjerping av «Forskrift om rikspolitisk bestemmelse for kjøpesentre», som trådte i kraft i juli 2008, at er imot.

Den virkende forskriften er å styrke eksisterende by- og tettstedssentre og bidra til effektiv arealbruk og miljøvennlige transportvalg, eller med andre ord unngå en utvikling som fører til byspredning, bilavhengighet og dårligere tilgjengelighet for dem som ikke disponerer bil. Det langsiktige målet er å oppnå en mer bærekraftig og robust by- og tettstedsutvikling og begrense klimagassutslippene.

Rett før valget la den tidligere miljøvernministeren, Bård Vegar Solhjell (SV), fram et forslag om en skjerping av forskriften.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han vil at det innføres et forbud mot bygging av nye kjøpesentre eller støre varehus utenfor bysentrum og tettsteder. Bakgrunnen for forslaget var en rapport, fra konsulentbyrået Asplan Viak, som etter sigende viser at det vært dels dramatisk omsetningsnedgang for detalj- og varehandelen i en rekke norske bysentrum de siste årene.

- Vi legger den bort
Forslaget var til høring fram til 25. oktober, og det er disse høringsuttalelsene Jan Tore Sanner nå har sett på og har kommet fram til at han ønsker å vrake.

- Min konklusjon er at det ikke blir mer liv i byene av enda mer statlig styring, sier Sanner, til Nettavisen NA24.

- Derfor har jeg sagt at den skjerpede forskriften som regjeringen sendte ut før valget, legger vi bort, legger han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.