*Nettavisen* Økonomi.

Slå til nå. Tjen 212.000 kroner

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Dette trikset kan spare deg for mer enn 200.000 kroner.

15.06.12 13:41

Fastrentetilbudet fra norske banker befinner seg på et historisk lavt nivå. Noe også stadig flere boliglånskunder har oppdaget. Les mer i artikkelen: Lånekunder strømmer til fastrente.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Flere banker opplever et rush av kunder som vil omgjøre hele eller deler av lånet til fastrentelån. Det gjør de sannsynligvis lurt i.

Beregninger NA24 har utført ved hjelp av Renteutviklingskalkulatoren viser at du vil spare mellom 50.000 og 212.000 kroner på å bytte til fastrente nå (se tabeller nederst i saken).

Flytende rente blir dyrere enn dagens fastrente
Bakgrunnen for at fastrente nå vil lønne seg er at både SSB og Norges bank forventer at rentenivået i Norge skal opp de kommende årene. Tar vi utgangspunkt i Norges Banks siste rentebane (grafikk under) ser vi at styringsrenten i 2015 vil være 3,5 prosent mot 1,5 prosent i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne forventede renteoppgangen gjør at dersom du går inn på et fastrentelån i dag vil det lønne seg uansett om du velger å binde for tre, fem eller ti år.

I tabellene nederst i artikkelen ser du hva du tjener på binde renten for både tre, fem og ti års fastrentelån. I regnestykkene har vi brukt fastrenten som tilbys av bankene som topper Finansportalens fastrentebarometer (billigste bank) per 14. juni 2012.

De beste fastrentene akkurat nå
Beste fastrente for perioden ett til tre år er DNB som tilbyr en effektiv rente på 3,508 prosent. Best på tre til fem år er Fokus Bank med en effektiv fastrente på 3,663 prosent. Fokus Bank tilbyr også den laveste fastrenten på mellom fem og ti år med en effektiv rente på 3,915 prosent. Laveste fastrente for perioder på over ti år tilbys også av Fokus Bank med en effektiv rente på 4,382 prosent.

Til sammenligning er den billigste flytende renten 3,40 prosent effektivt (tilbys av både Sandnes Sparebank og Gjensidige Bank).

Den billigste flytende renten er altså lavere enn de beste fastrentetilbudene tilgjengelig nå. Men allerede i løpet av ett år vil den flytende renten krype over fastrentetilbudene nevnt over.

Kalkulator beregner lønnsomheten av fastrente
Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i Smarte Penger har laget en kalkulator som beregner om flytende rente vil være billigere enn fastrente.

Renteutviklingskalkulatoren tar utgangspunkt i Norges Banks ferskeste rentebane. En pekefingerregel ar at bankens gjennomsnittlige boliglånsrenter ligger 1,25 prosentpoeng over styringsrenten.Kalkulatoren forutsetter også at bankenes flytende utlånsrenter beveger seg i takt med den forventede oppgangen i styringsrenten.

Det eneste du behøver å legge inn i kalkulatoren er størrelsen på boliglånet og fastrenten. Når du klikker Beregn kommer det opp en tabell som viser hvor mye fastrente lønner seg årlig sammenlignet med om du holder deg til flytende rente.

Vi ønsker å få vite om det lønner seg å slå til på de beste fastrentetilbudene på tre år, på fem år og på 10 års fastrente.

33.486 kroner i gevinst på tre års fastrente
Vi legger inn ett lån på to millioner kroner i kalkulatoren. Deretter legger vi inn tre-års fastrenten fra DNB (3,508 prosent) fastrenten. Som beregningen viser vil årlige renteutgifter i snitt beløpe seg til 70.160 kroner over de tre årene. Holder du deg til flytende rente må du punge ut med årlige renteutgifter på 81.322 kroner. Du tjener altså 11.162 kroner hvert eneste år i tre år på å slå til på fastrente nå. Tilsammen tjener du 33.486 kroner.

,

91.330 kroner i gevinst på fem års fastrente
I beregningen av lønnsomheten for fastrente over fem år legger vi inn tilbudet fra Fokus Bank (3,663 prosent). Kalkulatoren viser at de årlige renteugiftene med fastrente beløper seg til 73.260 kroner. Holder du deg til flytende rente må du punge ut med årlige renteutgifter på i snitt 91.526 kroner. Den årlige differansen på 18.266 kroner gir en total gevinst over de fem årene på 91.330 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

212.000 kroner i gevinst på ti års fastrente
I beregningen av lønnsomheten for fastrente over ti år legger vi inn tilbudet fra Fokus Bank (4,382 prosent). Kalkulatoren viser at de årlige renteugiftene med fastrente beløper seg til 78.300 kroner. Holder du deg til flytende rente må du punge ut med årlige renteutgifter på i snitt 99.599 kroner. Den årlige differansen på 21.299 kroner gir en total gevinst over ti år på hele 212.990 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.