*Nettavisen* Økonomi.

Slakter nye boligkrav sønder og sammen

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika, er ikke imponert over forslagene. Foto: (Terra)

- Dette vil ikke gi lavere, men høyere boligpriser.

17.03.15 13:27

På Siv Jensens etterspørsel kom Finanstilsynet tirsdag med en rekke forslag som vil begrense låneadgangen til folk på boligjakt.

Les mer: Nye, radikale krav til boliglån

Innskjerpelse av egenkapital, krav om avdragsbetaling og tøffere stresstester er bare noen av forslagene.

- Jeg synes det er et meget dårlig forslag. Innskjerpelsen for bankene er seriøse greier, og må være mye bedre og mer treffende formulert, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen hos Eika til Nettavisen.

Han er konkret på hvem det er som vil bli rammet.

- Det vil ramme bygging av rekkehus til barnefamilier uten egenkapital.

Og utdyper.

- Ser man på hvilke segmenter som rammes er det nybygg, folk uten egenkapital og boligkjøp av alle våre nye landsmenn, som ikke har egenkapital med seg.

Bygges for lite
Bakgrunnen for tilsynets utspill er galoppen i boligpriser og gjeld hos husholdninger. Tolvmånedersveksten i boligprisene var i februar 8,7 prosent mens husholdningenes gjeld har en tolvmånedersvekst på 6,2 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et av de opplest og vedtatte største grunnene til de høye boligprisene er at det bygges for lite nytt.

Tirsdag har Boligprodusentenes Forening kommet med fersk statistikk som viser at denne trenden fortsetter. Selv om situasjonen er noe bedre enn tidligere.

- Vi merker oss med glede at igangsettingen av leiligheter nå virkelig er i gang etter godt salg siden i fjor høst. Det ble igangsatt 146 % flere leiligheter i februar 2015, sammenlignet med samme måned i fjor. Også eneboliger og småhus opplevde en økning i igangsettingen med hhv 10 % og 52 %. Dette er den beste februarmålingen vi har registrert siden målingen startet på månedsbasis i 2010, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det bør bygges 37.000 nye boliger i året. Det er langt igjen.

- For dyrt å bygge nytt
Og for nybygg kan tilsynets krav gjøre vondt verre.

- Det lønner seg ikke å bygge nytt, og det å kjempe for at boligprisene skal falle er å kjempe for at det skal bygges færre boliger, slår Andreassen fast.

Han mener at nyboligprisene er for lave i forhold til kostnadene.

- Jeg tror det er veldig vanskelig å gjøre noe med kostnadene. Selv i år har det kommet nye retningslinjer.

- Politikken spiller veldig liten rolle her, faktisk. Slik de holder på nå med en befolkningspolitikk hvor vi ønsker masse nye landsmenn og holder prisene nede, selv om de er for lave i forhold til nytt.

- Men høy gjeld, renteoppgang og boligprisfall er da en farlig blanding?

- Livet er farlig. Men mer nærliggende som større fare er ikke renteoppgang, men inntektsnedgang. Det kan man løse ved å fortelle folk ved å avskaffe inflasjonsmålet. Særlig investorer har forventninger om høyere priser dersom Norges Bank er garantist for høy inflasjon. Verden er nå i en deflasjonæra og det er mye farligere enn inflasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Finanstilsynet og Morten Baltzersen sin oppgave er å passe på at bankene ikke roter det til med å være for låneivrige. De har imidlertid kommet med forslag for å stagge gjeldsveksten, på Siv Jensens oppfordring. Foto: Cf-wesenberg

Vil gi høyere priser
Han tror at dersom tiltakene blir innført vil ikke prisene falle, de vil faktisk fortsette å stige.

- Det er faktisk slik at jo mer Finanstilsynet struper boligmarkedet i dag, jo smartere er det for investorer å kaste seg over småleiligheter på Majorstua. Når tilsynet gjør grep som gjør at det blir vanskeligere å bygge nytt vil enda flere investorer kaste seg inn i markedet, er hans spådom.

- Dette er et kjøpssignal for langsiktige investorer. Dette vil hjelpe boligspekulantene i å vinne budgivningene for de har mer egenkapital.

Andreassen tror rett og slett at myndighetene har bommet på hele premisset og dermed kommer med feil medisin.

Nemlig at boligprisene i Norge er for høye, noe han mener at de ikke er.

- Folk må forstå at boligprisene er for lave. Innfører man begrensninger på en type så rammer man barnefamilier som ikke har så mye egenkapital. Det synes jeg er feilslått politikk.

- Om man skal gjøre noe for å stagge boligprisene, hva er det?

- Det man kunne gjøre for å hindre prisoppgang og øke produksjonen er subsidier. Man må tenke på boliger som alle andre markeder, det avspeiler tilbud og etterspørsel.

Han presiserer at dette ikke er kritikk av tilsynet som sådan.

- De skal i hovedsak tenke på finansiell stabilitet. Men det er et varsko til politikerne som må tenke større, og jeg ber dem om å torpedere disse forslagen, sier Andreassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.