*Nettavisen* Økonomi.

Slakter rentespådom

Foto: André Clark Utvik (TV 2 Nettavisen)

Sjeføkonom Øystein Dørum tror ikke på en boligrente på 10 prosent. Men renten skal opp.

18.05.06 14:42

Øystein Dørum skriver i sin morgenrapport at Dagens Næringslivs forside i dag – der ABG Sundal Colliers aksjestrateg Ivar Strompdal spår tosifret lånerente – kan gi økt etterspørsel etter fastrentelån og følgelig økte langrenter.

NA24 - din nye næringslivsavis

Men sjeføkonomen mener Strompdals inflasjonsfrykt er overdreven.

På en annen planet
- For øvrig, siden jeg inngår som sannhetsvitne i artikkelen, er vi på en helt annen planet enn Strompdal, skriver Dørum.

- Ja, renten skal opp. Ja, vi tror det er en sannsynlighetsovervekt for større renteoppgang enn markedet priser inn og Norges Bank signaliserer, men vi sliter med å se at et nokså svakt realøkonomisk bilde i Europa kan forsvare så høye renter. I dette ligger at vi også er mindre bekymret for at inflasjonen kan ta av som Strompdal synes å være, skriver Dørum.

Det er i en kommentar i DN i dag at aksjestrateg Ivar Strompdal tror den kraftige oppgangen i råvarepriser de siste månedene kommer til å smitte over på prisstigningen internasjonalt og drive rentene i været.

Om Strompdal får rett, betyr det flytende boliglånsrenter i størrelsesorden 10-11 prosent. Nå ligger den norske styringsrenten på 2,5 prosent, mens bankenes utlånsrente ligger rundt 1 prosentpoeng over dette.

Inflasjonsfrykt
DnB Nors sjeføkonom skriver at det i dagens makrobilde er to faktorer som virker sammen: For det første økningen i råvareprisene internasjonalt, med olje og metaller i spissen, for det andre en stadig høyere kapasitetsutnyttelse i industrilandene, synliggjort blant annet ved lavere arbeidsledighet.

- Sentralbankenes frykt er at økte råvarepriser skal veltes over i økte lønnskrav nå som arbeidstakernes forhandlingsstyrke bedres, og at dette kan gi høyere inflasjon, og – verre – økte inflasjonsforventninger som det senere vil bli krevende å bringe ned igjen, skriver Dørum.

Konsumprisindeksen
Denne frykten fikk næring i går da både amerikanske og europeiske konsumpristall kom ut sterkere enn markedsaktørene hadde ventet. I USA steg konsumprisene med 0,6 prosent i april, mens kjerne-KPI steg 0,3 prosent for annen måned på rad – begge deler litt mer enn ventet. I Eurosonen steg konsumprisene 0,7 prosent, som ventet, men kjerneinflasjonen trakk opp fra 1,3 prosent i mars til 1,5 prosent i april. Noe høyere inflasjonstall ble også understøttet av brukbar produksjonsvekst både i USA og Eurosonen i henholdsvis april og mars, ifølge tall sluppet de to siste dagene, skriver Dørum.

- Tiltakende inflasjon øker frykten for at det ligger flere renteøkninger i kortene i USA, og raskere renteøkning i Europa, mener Dørum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.