NA24.no

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Slakter taus Diesen

Sist oppdatert:
Forsvarssjef Sverre Diesen får massiv kritikk for konsulentbruken i forsvarsledelsen. Diesen nekter å si ett eneste ord om TV 2 Nettavisens pinlige avsløring.

- Det er ikke med spanderbukser og konsulenter man skal drive Forsvaret, fnyser SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jackobsen.

Både på Stortinget og innad i Forsvaret vekker TV 2 Nettavisens avsløringer om at en nær medarbeider av forsvarssjef Sverre Diesen mistet jobben, men allerede dagen etter ble hyret inn igjen som konsulent for å gjøre samme jobb med million-lønn. Denne typen kontrakter tar Jackobsen sterk avstand fra.

- Dobbel pris
- Sånn skal det overhodet ikke være. Forsvaret har ikke råd til å drive på denne måten. Når det skjer under en nedbemanning, blir det ekstra ille for de som får sparken, sier Jacobsen.

Aps fremste forsvarspolitiker på Stortinget, Signe Øye, er like knallhard mot slike kontrakter.

- Vi kan ikke ha det slik. Hvis vi skal ha et Forsvar som bruker 30 milliarder kroner i året, så aksepterer ikke folk at man den ene dagen sier opp en ansatt, og den neste tar vedkommende inn igjen til dobbel pris. Her må det ryddes opp, krever Øye.

- Det er helt forkastelig at en i det ene øyeblikket er fast ansatt, og i det neste leies inn til en høy pris. Det må ikke forekomme, sier nestlederen i Norges Offisersforbund, Trond Jørgensen, som oppfordrer forsvarsansatte til å tipse Dalseide-utvalget om tvilsom bruk av konsulenter.

Styrker ikke Diesen
TV 2 Nettavisen har siden mandag forsøkt å få forsvarsjef Sverre Diesen i tale, uten å lykkes. Senest fredag ble spørsmål om et intervju med Diesen gjentatt overfor Forsvarsstaben.

- Intervju er ikke aktuelt, skriver pressetalsmann Dag R. Aamoth i en sms.

Diesen nekter å svare på spørsmål om det var kritikkverdig av Forsvaret å la PR-rådgiveren Christian Bugge Hjorth gå inn og ut av Forsvaret som ansatt den ene dagen og konsulent den neste.

- Svekker det Diesen at han ikke tar avstand fra denne kontrakten?

- For å si det på en annen måte. Det er ingen som blir styrket av slikt, sier Bjørn Jackobsen.

Jan Petersen (H), som leder forsvarskomiten, sier det kan forsvares å ta inn konsulenter i tidsbegrensede oppdrag for å unngå fast ansettelse. Han reagerer derfor på TV 2 Nettavisens opplysning om at Bugge Hjorth ble hentet inn som spesialrådgiver for Diesen etter at konsulentoppdraget var over.

- Det høres veldig spesielt ut, sier Petersen.

- Over stokk og stein
Aps forsvarspolitiske talskvinne Signe Øye mener politikerne må ta sin del av ansvaret for at konsulentbruken kom ut av kontroll.

- Nedbemanningen gikk veldig fort. Det gikk litt over stokk og stein. Det ble nesten sånn at man ikke så andre muligheter enn å leie folk inn igjen.

Men forsvarsledelsen kan ikke fraskrive seg ansvaret, understreker hun.

- Når man kommer i en slik situasjon, da var det noe som gikk galt på et tidligere tidspunkt.

Øye roser forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for å være så raskt ute med å sette i gang en gransking av konsulentbruken i Forsvaret.

- Det er en riktig start å begynne med IKT, men det er ikke noe som tilsier at man skal stoppe der hvis man avdekker tilsvarende forhold på andre områder, sier Øye.

Konsekvenser
SVs Bjørn Jacobsen mener kritikkverdig konsulentbruk bør få konsekvenser, selv om det ikke dreier seg om rene regelbrudd eller straffbare forhold.

- Hvis det viser seg at noen har pådratt Forsvaret unødvendige utgifter, bør det ikke føre til forfremmelse. Det viktigste er likevel å sørge for at det ikke skjer igjen.

Han varsler at Stortinget kommer til å være langt mer påholden enn før overfor Forsvarets pengebruk, ikke minst av hensyn til Forsvarets omdømme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere